KARCAG

2018.03.29. 06:58

Több száz magyar e-vásárlót károsított meg a neten egy karcagi nő

Nem tanult korábbi két, enyhe büntetéssel végződő felelősségre vonásából az a hölgy, aki – az ellene felhozott újabb vádak szerint – harmadik alkalommal is ugyanazt a bűncselekmény-típust követte el. A nő több száz embert károsított meg a világhálón keresztül.

Mészáros Géza

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség emelt vádat a 29 esztendős karcagi nő ellen, mivel őt egy Tolna megyei károsult feljelentése következtében vonták büntetőeljárás alá.

Kétszázhetvennégy rendbeli, szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás vétsége a vád a hölgy ellen.

Erről tájékoztatta honlapunkat dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

Az illető ruházati cikkeket, gyermekjátékokat, bébiételeket, kerékpárokat, bútorokat, műszaki cikkeket és más használati tárgyakat hirdetett eladásra 2016 áprilisa és augusztusa között.

A hirdetésekhez nem a saját nevét használta, hanem különböző női neveket adott meg. A legismertebb közösségi oldalon is álnéven szerepelt.

A jelentkezőkkel legalább tizenkét e-mail-címről levelezett, amelyeket kifejezetten ebből a célból hozott létre.

A vádlott a hirdetésekre az ország különböző részeiből vevőként jelentkező sértettekkel, az általa megadott, a szülei nevén lévő bankszámlára utaltatta a pénzeket. A kifizetett áruféleségeket nem küldte el, hiszen azok sohasem voltak a birtokában.

A nő ugyanezzel a módszerrel, rendszeres haszonszerzésre törekedve, néhány hónap alatt kétszázhetvennégy potenciális online-vásárlót ejtett tévedésbe. Részükre személyenként ezer és negyvenezer forint közötti kárt okozott, amelynek teljes összege meghaladta a másfél millió forintot.

A vádlott csupán harminc károsultnak utalta utóbb vissza a pénzt. A becsapott emberek kártérítési igényüket már a nyomozás során előterjesztették.

A vádlott büntetett előéletű, korábban is hasonló bűncselekmények miatt állt már bíróság előtt. A Keszthelyi Járásbíróság 2015-ben 290 rendbeli, egy évvel később a Dombóvári Járásbíróság 100 rendbeli, szintén üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt ítélte el.

Képünk illusztráció.
Forrás: Shutterstock

Mindkét esetben felfüggesztett szabadságvesztést kapott. Jelen bűncselekményeket is részben a korábbi felfüggesztés ideje alatt követte el.

Ezekre is tekintettel az ügyészség fogházban végrehajtandó szabadságvesztés, pénzbüntetés kiszabását, a közügyek gyakorlásától eltiltását, vagyonelkobzást, továbbá a korábbi felfüggesztett büntetései végrehajtásának elrendelését szorgalmazza. Indítványozta a polgári jogi igények érdemi elbírálását is.

Balázsné dr. Busku Terézia, a megyei főügyészség sajtószóvivője érdeklődésünkre elmondta, hogy a karcagi nő térségünkben mások mellett abádszalóki, tiszafüredi, kenderesi és tiszaföldvári személyeket károsított meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában