JÁSZKUNSÁG

2018.05.30. 13:51

Fiatalos lázadás, demencia, de öngyilkossági szándék is állhat az eltűnések mögött

– A napokban volt éppen egy kunmadarasi, huszonegy éves lány esete. Péntek délután tűnt el. A szülők bementek a rendőrségre, elmondták, hogy a lányuk délután távozott az otthonukból, azóta nem tudják elérni telefonon… – bár ez a keresés később szerencsés véget ért, ez csak egy abból a sok-sok történetből, melyet Nagy László tiszaderzsi polgárőr osztott meg velünk. Négy éve foglalkozik eltűntekkel, naponta akár három-négy segélykérés is befut hozzá.

Molnár-Révész Erika

– Elkezdtem kérdezősködni a szülőktől – folytatja László a kunmadarasi történetet.

– Egy régi vágású, mezőgazdasággal foglalkozó családról van szó, akik nagyon szigorúan fogták a gyerekeket. Iskola előtt és után is dolgozniuk kell.

– Ekkor még egyes szintű eltűnésre gondoltam, ami még nem veszélyes. Úgy véltem, valószínűleg fiú lesz a dologban, csak a lány nem meri elmondani a szüleinek.

– Csakhogy egy ismerősnek sikerült elérnie telefonon, és a lány azt mondta, nem tudja, hogy hol van, valamilyen vízparton ül, eltévedt, de ne merje keresni senki, mert abban a pillanatban öngyilkos lesz.

– Innentől kezdve vált már hármas, vagyis kiemelt szintűre az eltűnése, ami a legmagasabb riasztási fokozat. Az ismerős megbeszélte a lánnyal, hogy érte megy.

– Meg is találta egy mocsaras területen, a sárban, éhesen, szomjasan. Néhány percen múlt, hogy a keresőcsapat nem indult el... – teszi hozzá a polgárőr, aki naponta három-négy riasztást is kap.

A legnagyobb közösségi portál segítségével országos szinten, a megyében pedig fizikailag is keresi az eltűnteket.

– Megmondom őszintén, amikor négy évvel ezelőtt elkezdtem, álmomban sem gondoltam, hogy ennyi eltűnt személy van. Hála istennek, többségük rövid időn belül előkerül.

– A gyerekek a fiatalos lázadás vagy a szülők miatt, esetleg az intézetből szöknek el. Az időseknél sokszor a demencia játszik szerepet az eltűnésben.

– A középkorúaknál pedig általában pszichés betegség, gyógyszerszedés áll a háttérben – osztja meg tapasztalatait a szakember. Azt mondja, ilyenkor a legnagyobb harcot az idővel vívják.

– Téli időszakban az idősebbek esetében, ha 24 órán belül nem kerülnek elő, már kicsi az esélye, hogy élve megtaláljuk, és ez gyerekek esetében is így van.

– Nyáron azért két- három napig van esélyünk arra, hogy épségben megtaláljuk őket, vagyis az időjárás is nagyon fontos tényező – teszi hozzá.

Szerinte a rendőrséget túlságosan kötik a szabályok, ami gyakran akadályozza a hatékony keresést.

– A rendőrségnek is nagyon sok lehetősége lenne arra, hogy megtalálják az eltűnt személyt, például telefonbemérés segítségével. Ám ez engedélyköteles, és bűncselekmény esetében alkalmazzák.

– Vagy a térfigyelő kamera visszanézése is rendőrségi hatáskör – mondja László, aki munkája mellett fáradságot nem ismerve segít a családoknak.

„Saját pénzemen csinálom. Nem egy alkalommal volt rá példa, hogy el kellett döntenem, hogy kenyeret veszek, vagy az eltűnt személyt segítek megtalálni. Az utóbbit választottam.”

– Inkább a telefonomra töltöttem internetet.

– Legalább háromszázötven gyermeket segítettem megtalálni, hazavinni. Nagyon komolyan veszem ezt a munkát, hiszen emberek életéről van szó...

Jász-Nagykun-Szolnok megyében 1997-es a legrégebbi eltűnés

– Jelenleg a megyei rendőr-főkapitányság illetékességi területén működő rendőrkapitányságok hatáskörében megközelítőleg száz eltűnt személyt köröznek, melynek körülbelül fele gyerekkorú és fiatalkorú.

– Az eltűntként keresett kiskorúak többsége rendszeresen elhagyja a lakás- vagy nevelőotthont, családi házat. Túlnyomó többségük sérülés- és panaszmentesen, harminc napon belül előkerül – áll a rendőrség közleményében.

A legrégebbi körözés 1997 óta van érvényben, egy akkor huszonéves fiatalt azóta várnak haza.

– Szerencsére ritkán fordul elő és nem jellemző, hogy az eltűnés mögött bűncselekmény húzódjon meg – hangsúlyozza a hatóság.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában