TÖRÖKSZENTMIKLÓS/SZOLNOK

2019.04.25. 08:15

A nyílt utcán raboltak: az óra és a karlánc is kellett a két huszonévesnek

A Szolnoki Törvényszéken a napokban jogerősen lezárult annak a két húsz év körüli, büntetlen előéletű fiatalnak a büntetőügye, akik tavaly szeptember 5-én Törökszentmiklóson, fényes nappal, a nyílt utcán kiraboltak egy kiskorú fiút – számolt be a büntetőügy körülményeiről és az ítéletről a törvényszék sajtóosztálya.

Mészáros Géza

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A jogerősen megállapított tényállás szerint a kiskorú fiú délelőtt tíz óra körül az Almásy úton sétált, amikor szembejött vele a két vádlott, akiknek a kissrác órája és a karlánca megtetszett, ezért leszólították.

Az idősebbik vádlott felszólította a fiút, hogy adja oda nekik az órát és a karláncot. Azt mondta, tízig elszámol, és ha addig nem engedelmeskedik, megverik. Ekkor észrevette, hogy a járdát térfigyelő kamera ­figyeli, ezért a fiút arra utasította, hogy menjen tovább, majd amikor kiértek a kamera látóteréből, ismét megfenyegette.

Azt mondta, „le fogják bokszolni”, ha nem engedelmeskedik, és elkezdett visszaszámolni. A fiú megijedt, és odaadta a karláncát. A fiatalabbik vádlott ekkor azt kérdezte, „Velem mi lesz, gyerek? Én nem kapok semmit?”, és ő is elkezdett visszaszámolni.

A fiú félt, hogy megverik, ezért odaadta az óráját is, majd a vádlottak, az összesen háromezer-ötszáz forint értékű zsákmánnyal elmentek.

Az ügyben tavaly október 26-án emelt vádat a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság másfél hónappal később, de­cember 10-én hozott ítéletet.

A vádlottakat társtettesként elkövetett rablás bűntette miatt egy-egy év felfüggesztett börtönre ítélte. Az ügyész kevesellte a büntetést, ezért mindkét vádlott terhére súlyosításért fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol a napokban jogerősen lezárult.

A törvényszék április 16-án meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság ítéletét törvényesnek és megalapozottnak találta, a vádlottakkal szemben kiszabott büntetést azonban maga is túlságosan enyhének tartotta. Ezért azt a duplájára, egy-egy évről két-két év felfüggesztett börtönbüntetésre súlyosította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában