Jászkunság

2019.09.18. 20:00

Sok az ittas vezető: egy hét alatt 34 sofőr ellen indult eljárás

Európa-szerte a közutak második legfőbb gyilkosa – a gyorshajtás után – az ittas járművezetés. A statisztikák szerint az elmúlt három évben több mint ezerötszáz olyan esetet regisztráltak megyénkben, amikor a sofőrök alkoholos állapotban ültek a volán mögé. A közelmúltban szűkebb hazánkban is okoztak balesetet ittas járművezetők.

Czakó Nóra

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás egy mezőtúri lakos ellen, aki a napokban elektromos kerékpárral a forgalommal szemben, a Csokonai úton közlekedett. Az útkereszteződéshez érve nem biztosított elsőbbséget a Petőfi úton közlekedő teherautó vezetőjének, és összeütköztek.

A 86 éves férfi elektromos kerékpárjával együtt az aszfaltra esett, és nyolc napon belül gyógyu­ló sérülést szenvedett. Mivel a kerékpáros esetében az alkoholszonda pozitív értéket mutatott, a férfit előállították a rendőrkapitányságra. Augusztus 20-án pedig egy mezőgazdasági vontatóval ittasan közlekedő, 50 éves férfi okozott balesetet Tiszajenő külterületén. A személygépkocsi sofőrje könnyű sérülést szenvedett.

Hiába a sok felhívás, figyelmeztetés, a tiltó szavak ellenére még mindig gyakran ülnek emberek ittasan az autóba, és vezetnek felelőtlenül. Idén nyáron például az egyik héten a megye területén 34 ittas járművezetővel szemben intézkedtek a rendőrök. Ezek nagyobb részében büntetőeljárás indult, és a sofőrök vezetői engedélyét is bevonták még a helyszínen. Míg enyhébb esetekben közigazgatási eljárás keretében 30 vagy 100 ezer forint pénzbírságot szabtak ki.

Megyénkben az ittas állapotban okozott balesetek aránya országos viszonylatban az egyik legkedvezőbb, annak ellenére, hogy 2018-ban nőtt az ilyen jellegű balesetek száma 45-ről 48-ra. Az idei statisztikák viszont már kedvezőbb képet mutatnak, hiszen 2019 első hét hónapjában az ittasan okozott személysérüléses közúti közlekedési balesetek száma 21 volt, míg 2018 hasonló időszakában 25. A számokból az is kitűnik, hogy 2010 első hét hónapjához képest megyénkben csökkent a legnagyobb mértékben, több mint 56 százalékkal, ezen esetek száma.

Még mindig sokan ülnek a volán mögé ittasan, de balesetet kevesebben okoztak
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Kovács Ágnes megyei rendőrségi sajtószóvivő felhívta a figyelmet, hogy a rendőrök továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak az ittas vagy bódult állapotban közlekedő járművezetők forgalomból történő kiszűrésére. Így alkoholszondás ellenőrzést végző rendőrökkel a nap bármelyik időszakában találkozhatnak a közlekedők. A zéró tolerancia elve alapján azonnal bevonják a vezetői engedélyét annak, akinél 0,25 milligramm/liter értéket meghaladó alkoholfogyasztást mutat ki a szonda.

– A szeszesital-fogyasztás már kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki, amelyek nem teszik lehetővé a biztonságos járművezetést. Az elfogyasztott alkohol jelentősen növeli a reakcióidőt és tompítja az érzékszerveket, ezzel nő a balesetek bekövetkezésének kockázata is.

– Aki ittas állapotban vezet, nemcsak saját, hanem mások testi épségét is kockáztatja – hangsúlyozta a szóvivő. – Ittasan tehát ne vezessenek és ne kerékpározzanak. Valamint arra kérjük az elektromos kerékpáros tulajdonosokat, hogy figyeljenek oda a szeszesital-fogyasztásra, mert gépi meghajtású módban közlekedve már szigorúbb szabályok vonatkoznak rájuk.

Másnaposan is jelezhet az alkoholszonda

– Az ittas vezetők körében rengeteg tévhit kering – tudtuk meg Kovács Ágnestől. – A leggyakoribb, hogy bizonyos tényezők az alkohol lebomlását felgyorsítják vagy eltüntetik. Tévhit, hogy az alvás, a feketekávé, a tej, a savanyúság, olajos ételek, fizikai munka, verejtékezés gyorsítja a szervezetben lévő alkohol felszívódását. A külső tényezők ugyanis érdemben nem befolyásolják a szeszes italok lebontását.

– Az alkohol átlagos kiürülési időtartama már egy deciliter pezsgőnél vagy öt centiliter töménynél is minimum két óra. De ne feledkezzünk meg ilyen esetekben a tényleges pihenés beiktatásáról sem – tette hozzá. Az alkohollebontási kalkulátorok szerint két deci pálinka és négy sör után egy 80 kilós férfinak több mint tíz óra kell ahhoz, hogy szervezetében az alkohol lebomoljon, a nőknél ez még több. Vagyis az éjszakai buli utáni alvás egyáltalán nem jelenti azt, hogy ezalatt kiürül szervezetünkből az alkohol. Így egy reggeli szondáztatáson is megbukhat a sofőr.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában