JÁSZKUNSÁG

2019.10.18. 09:30

Balesetet szenvedett, mert zenét hallgatott

Súlyos sérüléssel járó közlekedési baleset történt a közelmúltban Szolnokon.

Czakó Nóra

Forrás: Police.hu

Egy nő kerékpárral közlekedett a 4-es számú főúton, az útpadkán a forgalommal szemben, amikor körültekintés nélkül át akart tekerni a túloldalra és egy személygépkocsi elütötte. A nő súlyos sérüléseket szenvedett. A rendőrök a helyszínelés során megállapították, hogy a kerékpáros telefonján, fülhallgatón keresztül zenét hall­gatott, amikor a baleset megtörtén.

Egyre több gyalogos és kerékpáros hallgat zenét fülhallgatón keresztül. Ez azonban veszélyt jelenthet mind a zenehallgatóra, mind a közlekedés többi résztvevőjére – hívta fel a figyelmet a megyei rendőr-főkapitányság.

– Tapasztalataink szerint rengetegen közlekednek úgy, hogy mobilt használnak vagy fülhallgató van a fülükben, így észre sem veszik, mi történik körülöttük – mondta hírportálunknak Dávid Mónika őrnagy, a megyei baleset-megelőzési bizottság titkára.

– Rendőr kollégáim szinte naponta tapasztalják, hogy akár a személy- vagy tehergépkocsiban ülő járművezetők, akár a gyalogosok, kerékpárosok kézben tartott mobiltelefont használnak, csetelnek, beszélnek kihangosító nélkül. Ez azonban rendkívül eltereli a figyelmet, még ha a vezető úgy is érzi, hogy ő attól tud koncentrálni.

Nagyon fontos, hogy valamennyi érzékszervünkkel vegyünk részt a közlekedésben, hiszen nem lehet tudni, ki szól ránk, ki figyelmeztet, amit így elmulasztunk. Emellett, ha valami eltereli a közlekedők figyelmét, rendkívül megnő a reakcióidő, és ha történik egy váratlan esemény, lassabban reagálnak. Ráadásul a mobiltelefon használatától vagy a zenehallgatástól lényegesen romlik a térlátás és szinte megszűnik a hallás.

Fontos azonban, hogy nemcsak autóvezetés közben balesetveszélyes a mobilozás, hanem kétkeréken is.

Ne feledjük, hogy a balesetek elkerülése érdekében a legtöbbet maguk a közlekedők tehetnek azzal, hogy a szabályokat betartva, egymásra odafigyelve vesznek részt a közlekedésben – hangsúlyozta Dávid Mónika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában