Kék Hírek

2020.01.22. 11:30

Két megyei is szerepel a rendőrség körözési toplistáján

Egy évvel ezelőtt indult el a körözési toplista a police.hu oldalon. Azóta némileg átalakult a legkeresettebb bűnözők lajstroma, hiszen közülük tizenöt személyt elfogtak. Volt azonban olyan is, aki azért került le, hogy átadja a helyét másoknak. A megyeiek között is történt változás.

Czakó Nóra

Forrás: Police.hu

Ötven személy szerepel a toplistán – többségük magyar állampolgár, de egy tunéziait és két ukránt is köröznek a hatóságok –, közülük csak hat nő. A legtöbb bűnözőt csalás, rablás, lopás, fogolyszökés, kábítószer-birtoklás vagy -kereskedelem és költségvetési csalás miatt keresik. Emberöléssel vádolt bűnöző most nem található a listán, ugyanis az egy évvel ezelőtt még rajta lévő, bérgyilkosként elhíresült D. Csabát elfogták. Jelenleg hat személy fotója mellett található felkiáltójel, ami azt jelenti, hogy különösen veszélyes, négy pedig fegyveres.

Az elmúlt egy évben lekerült a toplistáról Sin­del László, de még mindig keresi a rendőrség. Az 1963-ban, Kunszentmártonban született férfi ellen 2015 szeptemberében adtak ki először körözést költségvetési csalás miatt, majd később sikkasztás, és kétszer csalás miatt is.

Bekerült viszont a legkeresettebb bűnözők közé Sallai Klaudia Ildikó, aki 1983-ban született Mezőtúron, és kiskorú elhelyezésének megváltoztatása miatt körözik. Ő annak az olasz férfinek, Andrea Tonellónak a felesége, akiről már többször is beszámoltunk. Sallai Klaudia Ildikó ugyanis még 2011-ben Magyarországra szökött közös gyermekükkel, Tonello Chantal Ildikóval, holott a bíróság az apának ítélte a gyermeket. A férfi mindent megtett, hogy megtalálja kislányát, akit a rendőrség is köröz, eltűntként. Az ügyben a rendőrség félmillió forint nyomravezetői díjat is kitűzött a gyermek megtalálása érdekében.

Nem került le a körözési toplistáról az elmúlt egy évben az 1973-as születésű, szolnoki Török Zsolt, akit már 2014 áprilisa óta keresnek a hatóságok. Hat költségvetési csalás, három közokirat-hamisítás és két csalás írható a számlájára. Három évvel ezelőtt még az Interpol is körözte, mostanra azonban lekerült arról a lajstromról.

A listán szereplő Kiss Csaba ugyan nem megyei származású, de a Tiszafüredi Rendőrkapitányság folytat körözési eljárást ellene. Az 1986-ban, Debrecenben született férfit a Szolnoki Törvényszék Büntetés-végrehajtási Csoportja 2018 szeptembere óta keresi garázdaság miatt. Tavaly no­vember óta pedig a Veszprémi Törvényszék is csalás miatt. A férfi azért került be a körözöttek közé, mert a jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetéseinek letöltését nem kezdte meg.

A toplistás bűnözőkön kívül még közel száz embert keresnek a megyei szervek a police.hu-n található nyilvántartás szerint. A Szolnoki Rendőrkapitányság huszonkilenc, a karcagi tizennyolc, a jászberényi tizenhat, a kunszentmártoni tizenhárom, a mezőtúri tizenkettő, a törökszentmiklósi nyolc, a tiszafüredi pedig négy személy ellen folytat körözési eljárást. Legtöbbjük ellen lopás és csalás a vád, de testi sértést elkövető is akad köztük.

A napokban két régóta keresett személy megtalálása érdekében is nyomravezetői díjat tűzött ki a megyei rendőr-főkapitányság vezetője. A tiszaroffi Gödő Andrást már négy éve körözi a Karcagi Rendőrkapitányság a Fővárosi Törvényszék Büntetés-végrehajtási Csoportjának elfogatóparancsa alapján sikkasztás, valamint a Szegedi, illetve a Kecskeméti Törvényszék BV Csoportjának körözése alapján csalás elkövetése miatt. Az 53 éves férfi ismeretlen helyen tartózkodik. Megtalálása érdekben a rendőrség nettó kétszázezer forint nyomravezetői díjat tűzött ki.

Százötvenezer forint jár annak az állampolgárnak, aki a rendőrség kezére juttatja a szintén ismeretlen helyen tartózkodó Horváth Béla tiszaburai lakost. A 47 éves férfi ellen is a Karcagi Rendőrkapitányság folytat körözési eljárást a Budapest X–XVII. Kerületi Ügyészség elfogatóparancsa, valamint a Budai Központi Kerületi Bíróság által kibocsátott európai elfogatóparancsa alapján jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás elkövetése miatt. Őt is 2016 óta körözik.

A megyei rendőr-főkapitányság kéri, hogy aki a személyekkel kapcsolatban információval rendelkezik, tegyen bejelentést a hatóságnál.

Évekbe telt, mire kézre kerítették

Karácsony előtt sikerült elfogniuk a megyei rendőr-főkapitányság nyomozóinak a TEK segítségével egy évek óta szökésben lévő férfit. A Szolnoki Rendőrkapitányság még 2016. október 4-én rendelt el körözési eljárást ellene zsarolás és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt, majd később a csalás és a különösen nagy kárt okozó csalás is felkerült a bűnei listájára. A 41 éves férfit végül Budapesten fogták el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában