Zebra terv

2020.05.24. 16:30

Sorfalat is álltak a rendőrök a megyeszékhelyen

Minden megye­i rendőrkapitányság részt vett az Országos Balesetmegelő­zési Bizottság által meghirdetett Zebra terv elnevezésű baleset-megelőzési akcióban, amely a gyalogosok biztonságára helyezte a hangsúlyt.

Czakó Nóra

A kerékpárral közlekedőket is ellenőrizték

Forrás: Beküldött fotó

Dávid Mónika őrnagytól, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkárától megtudtuk, hogy május 12–14. között tíz helyszínen, nyolc csoportban, összesen huszonnyolc rendőr ellenőrizte nem csak a gyalogosokat, de az autósokat és kerékpárosokat is. A közle­kedésbiztonsági szempontból kiemelt kockázatú kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket az utóbbi évek baleseti adatainak elemzése alapján választották ki.

Szolnokon például végig a Baross úton lehetett számítani fokozott rendőri jelenlétre. Volt olyan nap, amikor négy rendőr állt „sorfalat” a Baross úton lévő „Fehér ház” előtti útszakaszon. Így próbálták megakadályozni, hogy a gyalogosok átkeljenek az úttesten, és természetesen a szankció sem maradt el.

– Szolnokon sajnos megszaporodtak a szabálytalankodó gyalogosok és kerékpárosok. A város frekventált helyei, például a Baross út–Sütő út kereszteződése, vagy az Ady Endre út Szolnok Pláza előtti szakasza közkedvelt útvonala az úttesten átsuhanó járókelőknek, akik nem törődnek saját testi épségükkel és azzal, hogy a tőlük pár méterre lévő gyalogos-átkelőhelyet választva, biztonságosan átjussanak a túloldalra – számolt be a rendőrség tapasztalatairól Dávid Mónika.

– A Zebra terv során harminc alkalommal éltünk a figyelemfelhívás lehetőségével, tizenhét esetben szabtunk ki helyszíni bírságot, háromszor pedig szabálysértési feljelentést tettünk. Figyelemfelhívással kollégáim elsősorban kerékpárosokkal szemben éltek, amikor a járdán közlekedtek vagy nem tolták, hanem hajtották a kétkerekűt, amikor átkeltek a gyalogos-átkelőhelyen.

A kerékpárral közlekedőket is ellenőrizték
Fotó: Beküldött fotó

A járművezetőkkel szemben elsősorban az elsőbbség meg nem adása, illetve a kanyarodási szabályok megszegése miatt kellett intézkedniük a rendőröknek. Előfordult például, hogy az autós nem állt meg a gyalogos-átkelőhely előtt, miközben a mellette lévő sávban haladó gépkocsi igen. A Boldog Sándor István körútról a Baross útra rákanyarodó gépjárművezetők közül pedig sokan nem adtak elsőbbséget a zebrán átkelőknek.

A gyalogosok esetén azt figyelték a rendőrök, hogy áthaladtak-e a jelzőlámpa tilos jelzésen, illetve tiltott helyen keltek-e át az úton. A közlekedők jól fogadták az ellenőrzést, a visszajelzések alapján több ilyen jellegű intézkedést szeretnének. A megyei rendőr-főkapitányság helyi szervei egyébként heti rendszerességgel ellenőrzik a gyalogos-átkelőhelyeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában