Jászkunság

2020.12.22. 13:00

A rendőrség tanácsai a biztonságos online vásárláshoz

Egyre népszerűbb az internetes vásárlás, de hogy ne legyen rossz vége, a rendőrség ad néhány tippet.

Police.hu

Forrás: Police.hu

Az internethasználat széles körű elterjedésével egyre többen intézik vásárlásaikat, pénzügyeiket online. A kényelmes ügyintézés azonban veszélyeket rejthet magában, ezért a kockázati tényezőkre érdemes figyelni – hangsúlyozza a A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság.

Az internetes vagy más néven online kereskedelem mind a vásárlók, mind az eladók számára számos előnnyel jár. A potenciális vevők otthonról vásárolhatnak, lehetőségük nyílik az árak összehasonlítására, majd a megrendelést követően a futár házhoz hozza az árut.

Mivel azonban a felek nem találkoznak egymással, a vevő a fizetést megelőzően nem látja élőben a terméket és ez a helyzet kockázattal járhat, amelyet a csalók kihasználhatnak.

Bár nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, a rendelés során érdemes kellő körültekintéssel eljárni – jelzi a rendőrség. Az online vásárlás legnagyobb veszélye, hogy a megrendelő megkapja-e a pénzéért a kiválasztott árut, illetve azt kapja-e, olyan minőségben, amit kiválasztott.

Az interneten történő vásárlás alkalmával mindenki mindig legyen körültekintő! Néhány alapvető biztonsági óvintézkedés betartásával elkerülhető az áldozattá válás.

Íme, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának tanácsait:

  • Ha lehet, válasszon személyes átvételi módot!
  • Mindig csak megbízható online kereskedőoldalról, aukciós weboldalról vásároljon!
  • Ellenőrizze az eladót (visszajelzések, közzétett adatok alapján)!
  • A megrendelés előtt mindig tájékozódjon a jótállás feltételeiről, a szállítás költségeiről és a szállítás idejéről!
  • Utánvétel esetén győződjön meg arról, hogy a csomag bontatlan és sértetlen állapotban van! Ellenkező esetben ne vegye azt át, hanem küldje vissza a feladónak!
  • Előre fizetés esetén a bankkártyája adatait, csak a bank online fizetésre létrehozott oldalán adja meg (e-mailben soha)!
  • A fizetéshez használhat úgynevezett virtuális bankkártyát is, amelyre ajánlott csak akkora összeget feltölteni, amekkorára az aktuális vásárláshoz szükség van.
  • Ellenőrizze, hogy a fizetésre használt oldal rendelkezik-e tanúsítvánnyal!
  • Ha úgy látja, minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, azonnal hívja a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában