Újszász / Schönberger Gábor

2021.09.14. 19:58

A köztársasági elnök is elismerte a körzeti megbízott munkáját

Rangos elismerésben részesült állami ünnepünk alkalmából a zagyvarékasi körzeti megbízott, Schönberger Gábor. A Szolnoki Rendőrkapitányság Újszászi Rendőrőrsének főtörzszászlósa dr. Áder János köztársasági elnöktől vehette át a Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést, több mint két évtizedes, kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréseként.

Czakó Nóra

Schönberger Gábor főtörzszászlós körzeti megbízottként dolgozik Zagyvarékason

Fotó: Nagy Balázs

– Mindig is rendőr akart lenni? Mikor és miért döntött úgy, hogy ezt a hivatást választja?

– Nem volt gyerekkori álmom, hogy rendőr legyek. Miután elvégeztem a szakközépiskolát Pécsen, behívtak sorkatonának, de a leszerelésem után, 1995-ben, nehéz volt a munka világában elhelyezkedni. Ekkor döntöttem el, hogy megpróbálom a rendőri pályát. Felvettek az akkori Budapesti Rendőri Ezred kétéves szakközépiskolájába, és gyakorlatomat Pécsen, a kertvárosi rendőrőrsön töltöttem.

– Hogyan került Pécsről Jász-Nagykun-Szolnok megyébe, majd Újszászra?

– Másodévben kineveztek próbaidős őrmesternek, és ekkor ismertem meg a feleségemet, aki akkor a Budapesti Rendőr-főkapitányság lovas járőreként szolgált. Mivel Szolnokon lakott, itt képzeltük el megalapozni a jövőnket, ezért kértem az áthelyezésemet. A szakközépiskola elvégzése után egy-két hónapot még a XIII. kerület Lipót Rendőrőrsén töltöttem, mint járőr, majd 1997 szeptemberében kerültem a Szolnoki Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztály, Járőr- és Őrszolgálati Alosztályára, ahol 1998-tól járőrvezetőként szolgáltam hét évig.

– Azután 2004-ben építkezésbe kezdtünk Szászberken, így kerültem az Újszász Rendőrőrs állományába, ahol felkérésre elfogadtam a zagyvarékasi körzeti megbízotti beosztást, amelyben a mai napig is dolgozom.

– Az eddigi beosztásai közül melyiket szerette a legjobban, illetve melyik volt a legnagyobb kihívás?

– Azt hiszem, a jelenlegi körzeti megbízotti beosztásomat szeretem a legjobban, és egyben ez a legnagyobb kihívás is. Nem volt egyszerű a kezdetekben kivívni a lakosok, illetve a kollégák megbecsülését, tiszteletét.

– Mi okozza a legnagyobb nehézséget a munkájában?

– Ennek a szakmának a nehézsége, és egyben a szépsége is, hogy sosem tudhatjuk előre, vajon milyen problémákkal, emberi viselkedésekkel nézünk szembe.

– Melyek rendőri pályafutása legemlékezetesebb esetei?

– Az elmúlt huszonöt évben rengeteg intézkedésben vettem részt, ezért nehéz lenne kiemelni bármelyiket is, de szívesen emlékszem vissza azokra az esetekre, amelyeknél személyesen mondtak köszönetet egy-egy baleset, tűzeset vagy akár lopás kapcsán.

– Ez a legmagasabb kitüntetés, amelyben eddigi pályafutása során részesült. Milyen érzés volt átvenni a Magyar Bronz Érdemkeresztet?

– Nagy büszkeséggel töltött el, és egyben visszajelzést is kaptam arról, amiben csak reménykedem, hogy jól végzem a munkámat. Emellett pedig ez az elismerés megerősít abban, hogy továbbra is így tegyek.

Schönberger Gábor főtörzszászlós körzeti megbízottként dolgozik Zagyvarékason
Fotó: Nagy Balázs

– Melyek a legnagyobb sikerei rendőri pályafutása során?

– Úgy érzem, ez a kitüntetés a legnagyobb sikerem, amit szeretnék megköszönni a parancsnokaimnak is, hiszen az elismerésük nélkül nem vehettem volna át a legnagyobb állami kitüntetés egyikét.

– Már huszonöt éve rendőr. Így visszatekintve erre az időszakra, jól döntött, hogy ezt a pályát választotta?

– Igen, jól döntöttem, és már nem is szeretnék mással foglalkozni.

– Mi a hobbija? Hogyan kapcsolódik ki?

– Szeretek horgászni, és van három gyermekem, akikre nagyon büszke vagyok. Mivel nemsokára nagypapa is leszek, van, illetve lesz mivel eltölteni a szabadidőm.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában