Tímári Csaba

2021.12.28. 19:50

Rangos elismerést vehetett át a besenyszögi körzeti megbízott

Az év iskolarendőre címet vehetett át Tímári Csaba címzetes rendőr törzszászlós, Besenyszög körzeti megbízottja. Az elismerést Budapesten, a VII. Iskolarendőr Konferencián adták át a napokban. A fiatal rendőrrel a pályára kerülésről és a prevenció fontosságáról is beszélgettünk.

P. Pusztai Nóra

Tímári Csaba

Forrás: police.hu

– Hogyan sodorta az élet a rendőri pályára?

– Elvégeztem Debrecenben a Brassai Sámuel Műszaki Szakközépiskolát, ahol leérettségiztem, majd szintén itt szereztem egy technikusi képesítést. Tizennyolc évesen még mindig nem tudtam, hogy milyen szakmában szeretnék elhelyezkedni. Akkor találkoztam a rendőrség toborzóival, így kerültem a Miskolci Rendészeti Szakközépiskolába, amit el is végeztem.

– Miért pont Besenyszögön helyezkedett el?

– Az iskola végeztével a szülővárosomban nem volt lehetőség elhelyezkedni a rendőri hivatásban, így kerültem Szolnokra. Hét évig a közrendvédelmi osztályon dolgoztam járőrként és járőrvezetőként. 2008. június elsejével lettem Besenyszögön körzeti megbízott, akkor ide is költöztem.

– Mi a körzeti megbízott feladata?

– A körzeti megbízott feladata igen komplex, hiszen tevékenységem érinti a közlekedésrendészet, a közrendvédelem, a bűnügy és bűnmegelőzés területét is. Legfontosabb feladatom, hogy kapcsolatot tartsak az állampolgárokkal, hiszen a problémákat csak úgy tudom hatékonyan megoldani, ha tudomásom van arról, mi történik a területemen. A kétirányú kommunikáció nagyon fontos: beszélgetek és beszélnek velem.

– Milyen tevékenységeket lát el iskolarendőrként?

– Kapocs vagyok az iskola és a rendőrség között. 

Fontosnak tartom, hogy a diákok közelebb kerüljenek a rendőrséghez, hogy tudják a rendőröktől nem félni kell, a bajban bátran forduljanak hozzánk segítségért. Iskolarendőrként partnerként kezelem a diákokat, a szüleiket és a pedagógusokat is. 

– A bűnmegelőzés és a közlekedési ismeretek bővítése is a főbb szempontok közé tartozik. Milyen módon oktatja ezeket?

– Elsősorban előadásokat tartok. Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság is több tematikát, tananyagot dolgozott ki a különféle témakörben. Kiemelt hangsúlyt fektetek arra, hogy a gyerekek elsajátítsák a biztonságos közlekedés alapjait. Ha a gyerekek megtanulják a szabályokat, ők tükröt mutatnak a szüleiknek, hisz számon kérik, ha hibáznak vagy szabálytalankodnak, így közvetve a felnőttek közlekedésére is hatással vagyunk.

– Mi a helyzet a bűnmegelőzéssel?

– Az általános iskola alsó tagozatában már szót ejtünk az internetezés, a különféle közösségi médiafelületek tudatos használatáról. Prevenciós tevékenységem során a legfontosabb feladatomnak azt tartom, hogy a gyerekeket megtanítsam az áldozattá válás elkerülésének módjaira, a nemet mondás képességének elsajátítására. Fontos, hogy az osztályok közösségként funkcionáljanak, hiszen ezzel jó eséllyel elkerülhető az iskolai erőszak kialakulása.

– Mit gondol, mivel érdemelte ki az elismerést?

– Nem egy év munkájára gondolok, hanem az elmúlt tizenhárom évben elvégzett feladatok összességére. Nem tudom összehasonlítani magam másokkal ám nem teherként tekintek a munkám ezen vonatkozására. Mint szülő és itt élő ember nekem is fontos, hogy biztonságos legyen a település, én magam is el merjem engedni majd annak idején a gyermekemet. 

A szabálykövetés és a személyes példamutatás fontos, ezt szeretném átadni a jövő generációjának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában