Szoljon podcast

2024.06.01. 17:00

Önismeret és elvonulás: fontos kérdéseket feszegetünk legújabb podcastünkben

Gyermekkorunkban elszenvedett érzelmi hiányainkról és ezek kapcsolatainkra gyakorolt hatásairól beszélgetett Daróczi Dorottya rádiós szerkesztő Teszár Balázs önismereti csoport és férfi kör vezetővel. A podcastben az önismeret és az elvonulás fontosságáról, valamint a belső gyermek feltárásáról is szó esett.

Köllő Judit

Különböző önismereti elvonulások keretében közelebb kerülhetünk önmagunkhoz – vallja podcastvendégünk, Teszár Balázs.

önismeret,elvonulás,Teszár Balázs
Vendégünk: Teszár Balázs, aki az önismeret fontosságát hangsúlyozza
Fotó: Daróczi Dorottya

– A mai rohanó világ a folytonos figyelmet, készenlélet és tenni akarást várja tőlünk. Úgy érzem, hogy ilyenkor lemondok a való életről. Képzeljünk el egy átlagos helyzetet, hogy leülünk egy parkba fellélegezni. Sokunk számára szerintem már az is hatalmas erőfeszítést igényel, hogy a jelenben legyünk és ne kattogjunk folyamatosan. Ez nem feltétlenül normális. Ezeknek a lecsendesült állapotoknak az alkalmával szerintem meg tud valami olyasmi születni, ami a zajban nem feltétlenül.  Jómagam azért  szeretem az elvonulásokat, mert kikerülök a hétköznapok körforgásából. Ezeknek az elvonulásoknak a lényege, hogy van lehetőségem ránézni, milyen viszonyban vagyok az adott témával – fejtette ki a szolnoki szakértő.

Tanulható az önismeret, szembesüljünk a nehézségekkel!

Számos olyan gyermekkori nehézséget hordozunk, melyek a szőnyeg alatt motoszkálnak.

– Sokat hallottam a belső gyermek elnevezésű elvonulásról, melyet régebben sikerült is kipróbálnom. Nagyon meghatározó élményként életem meg, hiszen sok fájdalommal és szomorúsággal találkoztam a lelkemben, ami ezidáig a szőnyeg alatt volt. Ennek a négy napos önismereti csoportnak köszönhetően sikerül a szőnyeg alá benézni, és szembesülni a nehézségekkel. Úgy gondolom, hogy az egyik legfontosabb dolog életünk során az, hogy minél jobban közelebb kerüljünk önmagunkhoz és egymáshoz. Fontos, hogy felelősséget vállaljunk önmagunkért. Megtanultam például azt, hogy minden, amit nem kaptunk meg szüleinktől, azt öntudatlanul elvárom a páromtól.

Ha valami ellenállást vált ki belőlünk, arra érdemes más nézőpontból ránéznünk

Teszár Balázs hozzátette: ha valami nagy ellenkezést vált ki belőlünk, azzal dolgunk van.

– Elképesztően nehéz szembesülni a nehézségeinkkel. Számtalan olyan embert ismerek akik hárítanak és butaságnak gondolják az önismereti munkát. Jómagam azonban azt gondolom, hogy ha valaki szeretne egy önazonosabb, boldogabb és jobb életet élni, annak érdemes a belső gyermek témájával foglalkozni. Mindez nem csak önismereti könyvek elolvasásával segíthető, hanem önismereti gyakorlatok megtapasztalásán keresztül is. Mindez azért fontos, mert testünk hordozza azokat a sebeket, ami ez idáig történt velünk. 

Mindig érdemes belevágni, megtenni a következő lépést

– Bárhol is tartunk az önismereti utunk során, mindig érdemes a következő lépést megtenni, hogy azzal is közelebb kerüljünk önmagunkhoz. Jómagam is szervezek ilyen belső elvonulással kapcsolatos tréningeket. Ezeken számos régi sebek felszakadnak, melyekkel érdemes minél többet foglalkozni. Azt szoktam mindenkinek javasolni, hogy bármilyen terápiáról is legyen szó, merjen belevágni és a csoportfoglalkozások után egyéni segítővel is feldolgozni a régi sebeket. 

Podcastadásaink meghallgathatók a Szoljon.hu Spotify-csatornáján is!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában