Vádemelés

2022.06.07. 12:32

Halálos tömegszerencsétlenség: egy kátyút akart kikerülni a kamionos

A balesetben többen is életüket vesztették.

Szoljon.hu

Fotó: Nagy Balázs

A közlekedési büntetőügyekért felelős Szolnoki Járási Ügyészség halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat egy 26 éves román férfi ellen – jelezte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség.

Ahogy az esetről korábban hírportálunkon is beszámoltunk, a vádlott tavaly nyáron, Szolnok lakott területén kívül, a 4-es számú főút 92. kilométerszelvényében egy vontatóból és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel az úthibákat kerülgetve áttért a szemközti forgalmi sávba, és összeütközött egy szemből érkező autóbusszal. A balesetben a buszvezető és három utasa elhunyt, további hat utas súlyosan megsérült, négy utas pedig nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A vádirat szerint a férfi 2021. június 4-én kora délután Szolnok lakott területén kívül, a 4-es számú főúton, Debrecen felé igyekezett a járműszerelvénnyel a megengedett 70 kilométer/óra sebességet túllépve.

Vezetés közben észrevett egy nagyobb kátyút, amit a szerelvény balra kormányzásával próbált meg kikerülni. Ennek következtében azonban a vontató bal első sarokrészével fél méterrel átlépte a záróvonalat.

A szemből érkező busz sofőrje alig másfél másodperccel az ütközés előtt észlelte a forgalmi sávjába féktávolságon belül, szabálytalanul behaladó kamiont, próbált fékezni, de az ütközést nem tudta elkerülni. Az autóbusz bal első sarokrészével, 90 kilométer/óra sebességgel nekiütközött az elé szabálytalanul behaladó kamion záróvonalon átlógó bal elejének.

Az ütközés erejétől az autóbusz a menetiránya szerinti jobb oldali szalagkorlát felé sodródott és belecsapódott, majd jobb oldalára borult és keresztbe fordult az úttesten. Eközben két utas kizuhant a járműből.

A vádlott által vezetett járműszerelvény teljes terjedelmével áttért a szemközti forgalmi sávba, kidöntötte a menetiránya szerinti bal oldali szalagkorlátot, áthaladt azon, majd oldalára borult és a vasúti felüljáró töltésének aljáig csúszott.

A balesetben életét vesztette a buszvezető és három utasa, míg további hat utas súlyosan, négy utas pedig könnyen sérült. A vádlott nyolc napot meghaladó, súlyos sérülést, utasa pedig nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérülést szenvedett.

Az ügyészség vádiratában fogházban letöltendő szabadságvesztés kiszabására és járművezetéstől eltiltásra tett indítványt. A vádlott bűnügyi felügyelet alatt várja az előkészítő ülést, ügyében a Szolnoki Járásbíróság dönt majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában