Szimulált bírósági tárgyalás

2022.06.04. 12:00

Szolnoki győztest is hirdettek az Országos Pervezetési Verseny regionális döntőjében

Dr. Liget Levente ismét első helyen végzett a polgári ügyszakban.

Mészáros Géza

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A napokban az illetékességi területen működő négy dél-alföldi megyéből érkeztek bírósági titkárok és fogalmazók a Szegedi Ítélőtáblára, ahol az Országos Pervezetési Verseny regionális döntőjét rendezték meg – adott tájékoztatást az eseményről a táblabíróság sajtóosztálya.

A polgári ügyszakban ismét dr. Liget Levente (Szolnoki Törvényszék) lett az első, míg a büntető ügyszakban dr. Márok Soma (Szegedi Törvényszék) bizonyult a legjobbnak ebben az évben. A rendezvény stratégia célja idén is – miként azt az Országos Bírósági Hivatal vezetése is kihangsúlyozta a verseny életre hívásakor – magas szinten ítélkező bírák kinevelése, melynek egyik legfontosabb eszköze a gyakorlati képzés. Egy valós, vagy a valóság lehetőségét magában rejtő ügy tárgyalásának levezetésénél nincs is erre megfelelőbb mód a leendő bírák részére.

A versenyen résztvevőknek, ügyszakonként, azonos jogeset alapján kellett egy szimulált bírósági tárgyalást levezetniük. A dolgukat segítette, olykor azonban nehezítette, hogy más megyéből érkező csapatok tagjai alakították a tárgyalás egyéb szereplőit, a védőt, az ügyészt, a tanút, a szakértőt.

A csapatok tagjai igyekeztek olyan váratlan helyzeteket is teremteni az eljárási cselekmény során, ami alaposan próbára tette a bíróként fellépő versenyzők tárgyi tudását és pervezetési képességét.

A versenyzők teljesítményét zsűritagként a Szegedi Ítélőtábla és az illetékességi területén működő törvényszékek (Szeged, Kecskemét, Szolnok és Gyula) polgári, illetve büntető kollégiumának vezetői, bírái értékelték. Az oklevelek átadásakor bejelentették, hogy a jövő év elejére tervezett országos döntőn a dél-alföldi régiót a két regionális győztes, civilisztika ügyszakban dr. Liget Levente, míg a büntető ügyszakban dr. Márok Soma képviseli majd. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában