Káresemények

2022.07.07. 06:55

Fél év alatt száznyolcvannégy lakástűz tombolt a Jászkunságban

Az év első felében összesen száznyolcvannégy lakástűzhöz riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit megyénkben – tizenhattal többször, mint a tavalyi év hasonló időszakában – adott áttekintést a lánglovagok munkájáról Németh Ádám, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Munkatársunktól

A lakástüzek során egy ember vesztette életét, ez hattal kevesebb, mint a tavalyi esztendő első hat hónapjában. A lakástüzek során tizenegyen megsérültek. 

A főtörzsőrmester tájékoztatása szerint a tűzoltók az égő épületekből összesen negyvenkét embert mentettek ki. 

Ami pedig a további megdöbbentő statisztikákat illeti: az első félévben keletkezett lakástüzek eloltásához háromszázkilencvenhárom techni­kai eszközre volt szükség. Az épületekben összesen mintegy négyezer négyzetméternyi terület vált a lángok martalékává. 

Németh Ádám arra is kitért, hogy a legtöbb lakástűz nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra volt visszavezethető. A lángok leggyakrabban kéményben vagy konyhában csaptak fel, de nem ritka, hogy hálószobában, tárolóban, illetve nappaliban keletkezik tűz. 

A tűz pontos keletkezési helyét, idejét és okát három esetben kellett tűzvizsgálati eljárás keretében feltárni, tíz helyen szándékos gyújtogatás miatt csaptak fel a lángok. Tizenkét épület oltásakor gázpalackok nehezítették a katasztrófavédelem tűzoltóegységeinek a munkáját.

 A megyei katasztrófavédelmi szóvivő azt tanácsolja, a lakástüzek megelőzése érdekében éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztessük fűtőeszközeinket is. Ha régi házban élünk, rendszeres időközönként érdemes felülvizsgáltatni az elektromos hálózatot is. Tanácsos a konyhába, hálóba, nappaliba füstérzékelőt elhelyezni. Olyan lakásban, házban, ahol füstérzékelő működött, senki nem sérült meg. Az első félévben huszonegyszer riasztották szén-monoxid miatt a tűzoltókat, három ember szenvedett mérgezést, ugyanakkor szerencsére senki sem halt meg. Egyre több háztartásban van szén-monoxid-érzékelő, mely nagyban növeli a biztonságot – tette hozzá a főtörzsőrmester megyénk első féléves statisztikáit részletezve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában