Jászkunság

2022.09.26. 11:25

Még nem késő kéményseprőt hívni, életet menthet a szakértelmük

Egyre hűvösebb az idő, számos kéményből felcsapott már a füst. A fűtőberendezések mellett érdemes a kéményeket is átnézetni, kitisztíttatni. De a szén-monoxid érzékelők alkalmazásáról sem lehet elégszer szólni. Németh Ádám, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a fűtési szezon beköszöntéhez köthető veszélyekre hívta fel a figyelmet.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Illusztráció / Shutterstock.com

Szeptember második felében hűvösebb idő köszöntött be térségünkben is, ezért többen indították el fűtőberendezésüket, melyek a következő hónapokban egyre nagyobb terheléssel üzemelnek.

Fontos, hogy csak megfelelő állapotú fűtésrendszerrel kezdjük el a szezont, ez pedig az ingatlantulajdonosok felelőssége.

A fűtőberendezéseket, vízmelegítőket ajánlott minden évben szakemberrel átnézetni, az esetlegesen feltárt hibák javításáról gondoskodni.

– Elengedhetetlen a kémények ellenőrzése is – hangsúlyozta Németh Ádám, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. – Egy tisztítatlan elvezetőben ugyanis hosszú idő alatt lerakódnak a füstben található szennyezőanyagok, ezek pedig idővel egyre vastagabb rétegben felhalmozódnak. Ilyenkor a kémény keresztmetszete folyamatosan szűkül, így használat közben megnő a belső hőmérséklete.

Ennek hatására ez a kátrányréteg meggyulladhat, a tűz pedig súlyos esetben az épület más részeire is átterjedhet. A probléma némi odafigyeléssel megelőzhető.

Javasolt jól kiszárított, nyers fát használni tüzelőként, mert ennek égése során sokkal kevesebb károsanyag szabadul fel, illetve arra is figyelni kell, hogy csak olyan anyag kerüljön az égéstérbe, melyet a készülék gyártója a használati utasításban feltüntetett.

– A szilárd tüzelőanyaggal működő berendezésekben ne égessünk el gumi-, műanyag- vagy textilhulladékot, kezelt fát; mert ezek égésterméke nemcsak környezetszennyezőbb, hanem felgyorsítja a kéményben a korom lerakódását – emelte ki.

Hozzátette: sokat tehetünk otthonunk biztonságáért, ha évente legalább egyszer élünk a kéményseprés lehetőségével. 

A szóvivőtől azt is megtudtuk, megyénkben az állampolgárok tudatos magatartásának köszönhetően fokozatosan csökken a kéménytüzek száma: míg öt évvel ezelőtt a tűzesetek hat százaléka keletkezett égéstermék elvezetőkben, addig az elmúlt években ez az arány mindössze két-három százalékot tett ki.

A fűtéshez kapcsolódó másik veszélyforrás a szén-monoxid. A színtelen, szagtalan, mérgező gáz a nyílt égésterű berendezésekkel ellátott ingatlanokban jelent veszélyt. Ezek a készülékek ugyanis az adott helyiség levegőjét használják fel működésük során.

Ha nincs megfelelő oxigén-utánpótlás, akkor az ennek következtében kialakult tökéletlen égés eredményezi a szén-monoxid termelődését. A mérgezést fejfájás, levertség és hányinger jelzi, súlyos esetben pedig halált okozhat

– sorolta.

A szén-monoxid régebben nem jelentett akkora problémát, hiszen a régi típusú nyílászárók nem szigeteltek jól, így csukott állapotban is annyi levegő jutott be a lakásokba, amennyi a fűtőberendezés működéséhez szükséges volt.

– A modern nyílászárók azonban tökéletesen szigetelnek; és ha egy energetikai felújítás során nem korszerűsítik a fűtésrendszert, akkor előfordulhat, hogy a fűtőeszköz hosszabb működést követően nem jut elegendő oxigénhez.

Ezért fontos rendszeresen szellőztetni azt a helyiséget, ahol a fűtőberendezés található; esetleg az ablakok keretébe légbevezető nyílásokat építeni, melyek zárt állapotban is kellő mennyiségű oxigént juttatnak a helyiségbe – fejtette ki.

A legnagyobb biztonságban akkor vagyunk, ha a lakásunkban van szén-monoxid-érzékelő. Ez a néhány ezer forintért megvásárolható készülék a mérgező gáz első jelére hangos, sípoló jelzést ad. Ennek köszönhetően elkerülhető, hogy bárki szén-monoxid mérgezést szenvedjen.

– A készüléket a mennyezet alá legalább tizenöt centiméterrel, a szén-monoxid forrástól 1-3 méter távolságra kell elhelyezni. Fontos, hogy ezeknek az eszközöknek is van szavatossági idejük, jellemzően hét évig működnek biztonságosan, utána cserélni kell őket. A katasztrófavédelem folyamatosan ellenőrzi a szén-monoxid-érzékelőket és két listát is vezet róluk. Az egyikben azok az eszközök találhatók meg, melyek megfeleltek a vizsgálatokon és biztonságosan használhatók; a másik felsorolásban pedig azok a készülékek szerepelnek, amelyek megbuktak a piacfelügyeleti ellenőrzéseken – utalt a körültekintő választásra Németh Ádám.

Időpont egyeztetéssel kérhető a kéményseprés

A katasztrófavédelem a megye valamennyi településén térítésmentesen elvégzi ezt a munkát a lakosság számára. A társasházakhoz kötelező sormunka keretében látogatnak el a szakemberek, a családi házakban élőknek azonban ez nem kötelező, nekik kérniük kell a szolgáltatást.

– A lakosok a 1818-as telefonszámon, valamint a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu oldalon egyeztethetnek időpontot a kéményseprőkkel a munka elvégzésére. A szilárd tüzelőanyaggal működő fűtőberendezésekhez csatlakoztatott kéményeket érdemes évente, a gázkészülékekét pedig kétévente felülvizsgáltatni szakemberrel, és probléma esetén azonnal intézkedni a javításról – tájékoztatta hírportálunkat Németh Ádám, a megyei katasztrófavédelem szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában