Évértékelő

2023.03.09. 17:30

Hétszer nagyobb terület égett le a Jászkunságban, mint egy évvel korábban

Rengeteg munkát adtak a szabadtéri tüzek a jászkunsági tűzoltóknak, és az aszály is nagy kihívást jelentett tavaly – hangzott el a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság évértékelő állományértekezletén.

Szoljon.hu

Matuska Zoltán tűzoltó ezredes

Fotó: katasztrofavedelem.hu

– A 2022-es év is tartogatott nehézségeket, ám a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság a vállalt feladatait maradéktalanul el tudta látni, a közvélemény legnagyobb megelégedésére – összegezte az elmúlt esztendő tevékenységét Matuska Zoltán tűzoltó ezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a szervezet március kilencedikén tartott évértékelő állományértekezletén.

Németh Ádám, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint, az igazgatóság első embere kiemelte: a legnagyobb kihívást tűzoltási és hatósági szempontból is a nyári aszály jelentette. Emiatt a vármegye egyes területein kritikus vízellátási problémák jelentkeztek, de a rendkívül száraz időjárás a káresemények alakulásán is lenyomatot hagyott: tavaly meghaladta a négyezer-hétszázat a káresemények száma, mely negyedével több, mint 2021-ben. Ezek közül kiemelkedtek a szabadtéri tüzek – hétszer nagyobb terület égett le 2022-ben, mint a megelőző esztendőben!

Elhangzott: tavaly vármegyénkben összesen több mint 1800 katasztrófavédelmi hatósági eljárás indult, és mintegy 1500 ellenőrzést folytattak le a szakemberek.

Matuska Zoltán az önkéntesség fontosságát hangsúlyozva elevenítette fel, hogy az elmúlt évben vármegyénk húsz önkéntes tűzoltó egyesülete közel 310 káreseménynél avatkozott be. Ugyanekkor a térségben működő 47 önkéntes mentőszervezet pedig 49 esetben lett bevetve, főképp viharkárok felszámolásánál.

A múlt év fontos infrastrukturális fejlesztései között említette az igazgató a vármegyei igazgatóságnak, a szolnoki katasztrófavédelmi kirendeltségnek és hivatásos tűzoltó-parancsnokságnak helyet adó épület energetikai korszerűsítését és áramfejlesztőjének cseréjét, a karcagi tűzoltólaktanya melegvíz-ellátásának modernizálását, valamint a tűzoltó-gépjárművekbe szerelt új fedélzeti döntéstámogató rendszereket is.

Zárásként Matuska Zoltán megköszönte a teljes személyi állománynak, valamint a társszervezeteknek a tavaly végzett munkát.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában