Statisztika

2023.04.11. 17:00

Két embert már nem tudtak élve kihozni a lángoló lakásokból a jászkunsági tűzoltók

Összesen 87 lakástűz, 2 halott és 9 sérült mindössze három hónap alatt. Az első negyedévstatisztikájáról Németh Ádám, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője tájékoztatta hírportálunkat. Kitért a megdöbbentő számokra is, például, hogy a lakástüzek eloltásával 1541 órát töltöttek a tűzoltók.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Az idei év első három hónapjában összesen 87 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében.

– Két ember vesztette az életét, kilencen pedig megsérültek, többségük füstmérgezést szenvedett. A leggyakrabban idős emberek válnak a tüzek áldozatává. Ezért különösen fontos az ő otthonaikat füstérzékelőkkel felszerelni – hangsúlyozta Németh Ádám. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kiemelte, az első negyedévben keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 1541 órára volt szüksége a tűzoltóknak, az égő épületekhez 185 jármű vonult. A három hónap alatt összesen 1396 négyzetméternyi épített terület égett le.

A nyolcvanhét említett eset egyikénél sem volt az ingatlanban füstérzékelő, pedig ezek a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek, ekkor még van idő cselekedni.

– A lakástüzek keletkezési helyét vizsgálva megállapítható, hogy a legtöbb a kéményből terjedt tovább. Néhány eset nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza – sorolta az okokat.

A legnagyobbként említett egy február eleji törökszentmiklósi lakástüzet, ahol egy öt helyiségből álló kétszáz négyzetméteres melléképület égett teljes terjedelmében.

– A leghosszabb beavatkozás február 4-én volt, egy mezőtúri családi ház oltása az utómunkálatokkal együtt 2 óra 14 percet vett igénybe – közölte.

Hat alkalommal tűzvizsgálati eljárást is indítottak, öt helyszínen szándékos tűzokozás gyanúja is felmerült. Németh Ádám hozzáfűzte: az első negyedévben tizenegyszer riasztották szén-monoxid miatt a tűzoltókat.

 

Ellenőriztessük kéményeinket!

Németh Ádám, vármegyei katasztrófavédelmi szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztessük a fűtőeszközeinket is. A lakástüzek jó része ugyanis megelőzhető.

–  Ha régebben épült épületben lakunk, időközönként érdemes szakemberrel felülvizsgáltatni az otthonunk elektromos rendszerét is. Tanácsos a konyhába, hálóba és a nappaliba füstérzékelőt felszerelni a plafonra – javasolta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában