Évértékelés

2023.05.02. 06:55

Egy év alatt húsz százalékkal nőtt a bűncselekmények száma Jászberényben

Lopások, lakásbetörések is bőven adtak munkát a jászberényi rendőröknek. A városban 2022-ben mintegy húsz százalékkel nőtt a regisztrált bűncselekmények száma az azt megelőző évhez képest – hangzott el a képviselő-testület áprilisi ülésén, melynek egyik kiemelt témája volt a település közbiztonságának helyzete.

Illés Anita

Dr. Nagy Ernő rendőr alezredes, a Jászberényi Rendőrkapitányság vezetője részletes tájékoztatást adott a város közbiztonsági helyzetéről

Fotó: Pesti József

A képviselő-testület április 26-án tartott ülésén sok egyéb téma mellett napirenden volt a város közbiztonsági helyzetéről, a közbiztonság javítására tett intézkedésekről szóló rendőrségi beszámoló, melyet dr. Nagy Ernő rendőr alezredes, a Jászberényi Rendőrkapitányság vezetője rövid prezentációval szemléltetett.

– Az ukrán háború és az energiaválság következtében gazdasági és társadalmi szinten is problémák jelentkeztek. Ez a közbiztonságra is hatást gyakorolt – kezdte a kapitányságvezető.

Jászberény közigazgatási területén 2022-ben mintegy 20 százalékkal nőtt a regisztrált bűncselekmények száma az azt megelőző évhez képest. Míg 2021-ben 349, addig 2022-ben 419 bűncselekményt regisztráltak.

– Az összes eset 61 százaléka vagyon elleni bűncselekmény, melyen belül a lopás dominál – mutatott rá dr. Nagy Ernő.

A beszámolóból kiderült, a 14 kiemelt bűncselekmény kategóriában szintén növekedést tapasztaltak, 2021-ben 179, 2022-ben 273 ilyen jellegű bűncselekményt regisztráltak. Tavaly 17 testi sértést rögzítettek, tavalyelőtt pedig 9-et. Az adatokból kiderült, hogy garázdaság, rablás is többször fordult elő.

A kiemelten kezelt bűncselekmények közül emberölést, embercsempészést és halált okozó testi sértést nem rögzítettek 2022-ben.

Rablás egy esetben történt. A regisztrált lopások száma 2022-ben 161-re, 40 százalékkal emelkedett a 2021-ben regisztrált 115 esettel szemben. Ezen belül a lakásbetörések száma nagymértékben növekedett tavaly, hat esetről huszonötre. A közterületen elkövetett bűncselekmények száma az előző évben 11,3 százalékkal csökkent.  

A Jászberényi Rendőrkapitányságon a nyomozás eredményessége 2022-ben 64, 2021-ben 71,7 százalék volt, tehát csökkenést mutat.

A képviselők részéről több kérdés megfogalmazódott a város közbiztonságának javításával kapcsolatban és egyeztetéseket javasoltak a rendőrséggel. Felmerült, a térfigyelő-kamerarendszer további fejlesztése, valamint nagy segítséget jelentene, ha működne polgárőrség a városban. A beszámolót egyhangúlag fogadták el.  

Csökkent a közlekedési balesetek száma  

A beszámoló kitért a közlekedésbiztonságra is. Jászberény illetékességi területén tavaly 35 személyi sérüléses baleset történt, ez hattal kevesebb, mint az azt megelőző évben. Lakott területen belül 18, azon kívül 17 eset következett be. A 35 balesetből kettő volt halálos kimenetelű, amelyek lakott területen kívüli útszakaszon történetek. Súlyos sérülést eredményező baleset 16, könnyű sérüléssel járó pedig 17 volt.

Dr. Nagy Ernő rendőr alezredes kiemelte: nagy figyelmet fordítanak az ittas gépjárművezetők kiszűrésére. 

– A Jászság korábban erősen érintett volt az ittas járművezetésben, de mára az országos átlag jellemző a térségben – tette hozzá. 

A kapitányságvezető szólt a rendőrség bűnmegelőzési tevékenységéről, valamint a különböző versenyeken elért sikerekről is.  

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában