A tárgyalóteremből jelentjük

2023.06.13. 14:40

Brutális részletek derültek ki a bíróságon: százharminc késszúrással gyilkolta meg a feleségét a jászladányi férfi

A klinikai szakpszichológus szerint a vádlott értelmi és érzelmi színvonala alacsony, szűk látókörű, indulatvezérelt, viszont nem kóros elmeállapotú, ezért büntethető.

Mészáros Géza

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Másfél évvel ezelőtt, 2021. december 30-án, késő délután a 112-es segélyhívószámon egy jászladányi fiatalember azt a bejelentést tette, hogy amikor hazaérkezett, holtan találta a feleségét a házuk egyik szobájában, az ágyneműtartóban. Az értesítésre a helyszínre kiérkező rendőrök nem sokkal később ránézésre is megállapították, hogy a bejelentő nejének halálát idegenkezűség okozta...

Hamarosan a feltételezett elkövető kilétére is fény derült: az elsődleges nyomozati adatok alapján a bejelentőt, azaz a férjet gyanúsították, majd vádolták meg a gyilkosság elkövetésével.

A vádirat szerint a férfi és felesége tavaly december harmincadikán délelőtt, jászladányi családi házukban szerelemféltésből eredően órákon át veszekedtek, de a vita már előző este elkezdődött. Az asszony bevallotta, hogy megcsalta férjét. A fiatalember nem tudta elfogadni a kialakult helyzetet, és addig perlekedtek, hogy a feldühödött férfi egy késsel százharminc(!) alkalommal megszúrta feleségét... A későbbi szakértői vélemények szerint a nő halála a számos késszúrás okozta sérülések keletkezése után huszonöt-harminc perc elteltével következett be, mely idő alatt az áldozat különösen nagy szenvedést, gyötrelmet élt át.

A fiatalember a felesége holttestét az ágyneműtartójába rejtette, a saját felsőruházatát lecserélte, a ruhákat, valamint a kést a szobában lévő, használaton kívüli kályhába rejtette. Lezárta a szoba ajtaját, és a házban tartózkodó édesanyját arra kérte, hogy hagyja a feleségét pihenni, mert alszik, ő maga pedig elment otthonról. Nem sokkal később pedig hívta a 112-es segélyhívószámot…

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség 2022. augusztus 5-én különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat az 1999 szeptemberében született jászladányi fiatalemberrel szemben. Az ügyészi indítvány tizenöt év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre tett indítványt a tavaly év végén megtartott előkészítő ülésen. A férfi beismerte a bűncselekmény elkövetését és írásbeli vallomást csatolt. Az ügyészi „ajánlatot” azonban nem fogadta el, és a tárgyaláshoz való jogáról sem mondott le, így az eljárás ez év februárjától tárgyalás-sorozatokon zajlik.

A június 13-i tárgyaláson a vádlottat és három orvosszakértőt kivetítőn keresztül hallgatott meg dr. Nádor Zoltán bíró. A terhelt és védője indítványára nyilatkoztak a szakértők. A védelem ugyanis azt kívánta elérni, hogy a fiatal vádlottra mondják ki: nem épelméjű. Ám a három orvosszakértő a vizsgálataik eredményeit taglalva egyöntetűen kijelentették, hogy a terhelt a cselekménye idején sem volt tudatzavart állapotban, csupán erősen személyiségzavaros.

A vádlottat és a szakértőket telekommunikációs eszköz segítségével hallgatta meg Nádor bíró
Fotó: Mészáros Géza

Nádor bíró ezután elnapolta a tárgyalást, és a legközelebbit szeptember 5-re tűzte ki, mikor is az ügyész és a védő elmondják perbeszédeiket, a vádlott pedig felszólalhat az utolsó szó jogán. Az (elsőfokú) ítélet kihirdetésére pedig várhatóan néhány nap múlva kerül sor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában