Házakat is veszélyeztettek

2023.08.03. 11:25

Egymás után csaptak fel a lángok, sorra kapták a riasztásokat a jászkunsági tűzoltók

Gaz, avar, nádas, hulladék és facsemeték is lángra lobbantak a Jászkunságban. Tiszatenyőn, Szolnokon több helyszínen, de még Tiszabőn is helyt kellett állni vármegyénk tűzoltóinak, akik szerdán egymás után kapták a riasztásokat. Németh Ádám vármegyei katasztrófavédelmi szóvivőtől megtudtuk, idén háromszázötven szabadtéri tűzhöz vonultak eddig, ez a szám az időjárást tekintve átlagosnak mondható.

Pakainé Pusztai Nóra

Munkában a tűzoltók Szolnokon

Fotó: Nagy Balázs

Sorra érkeztek a riasztások a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz szerdán, eseménydús napot zártak a tűzoltók. Ahogy Németh Ádám vármegyei katasztrófavédelmi szóvivőtől megtudtuk, közel egy időben négy, nagy kiterjedésű szabadtéri tűzhöz kellett vonulniuk.

Tiszatenyő külterületén tíz hektáron égett a tarló, illetve rajta huszonöt szalmabála. Ezt a tüzet a szolnoki és a szarvasi hivatásos, valamint a törökszentmiklósi önkormányzati tűzoltók négy vízsugárral fojtották el – emelte ki a délutánt indító esetet.

Ezzel egy időben Szolnokon két helyen csaptak fel a lángok. A Tüske és a Motor utcák által határolt területen egyhektárnyi területen lángolt az aljnövényzet, a nádas és az összehordott szemét.

– A tűz lakóházakat is veszélyeztetett, de a szolnoki, mezőtúri, kunszentmártoni, szarvasi és ceglédi hivatásos tűzoltóknak köszönhetően nem terjedt tovább, az egységek a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett négy vízsugárral avatkoztak be – fogalmazott. 

A megyeszékhely egy másik pontján, a Tószegi út környékén négy hektár aljnövényzet és facsemetékkel beültetett terület gyulladt ki, ez a tűz egy gazdasági épületet is veszélyeztetett.

– Szolnokról, Ceglédről és Mezőtúrról érkezett tűzoltók, akik megfékezték a lángokat. A nagy füst miatt egy ideig a rendőrség irányította a forgalmat a Tószegi úton – emelte ki a szóvivő.

Ugyanebben az időben a karcagi hivatásos és a kunhegyesi önkormányzati tűzoltók is dolgoztak Tiszabőn, ahol mintegy két méter magas száraz fű gyulladt ki ötezer négyzetméteren. A tűz a lakóházak felé terjedt, de a tűzoltóknak köszönhetően egyik épületben sem keletkezett kár.

Idén eddig közel 350 szabadtéri tűzhöz vonultak a tűzoltók vármegyénkben, ami az időjárást tekintve átlagosnak mondható.

– A legjelentősebb eset március 14-én a Kenderes-Bánhalma külterületén található halastavaknál történt, ahol megközelítőleg 150 hektár területen égett le élő és már levágott nád együttesen – elevenítette fel Németh Ádám.

A kiszáradt növényzet gyorsan lángba borul

Vármegyénkben hosszú ideje nem esett számottevő mennyiségű eső, ezért a kiszáradt növényzetet már egy autóból kidobott cigarettacsikk is könnyedén lángba borítja.

– Az út mentén keletkező szabadtéri tüzek leggyakoribb kiváltó oka a nyílt láng nem megfelelő használata. Amennyiben van autónkban hamutartó, akkor a cigarettacsikket ott helyezzük el, ha nincs, akkor erre alkalmas lehet egy kevés vízzel töltött műanyag flakon is, amelyben biztonságosan eloltható a cigarettacsikk – hívta fel a figyelmet Németh Ádám vármegyei katasztrófavédelmi szóvivő, hozzátéve, hogy egy másik problémaforrás a szemetelés. 

– Ha üvegből készült palackot napos időben dobunk ki a szabadba, akkor az üveg nagyítóként viselkedve összegyűjti a napsugarat, ezáltal képes annyira átforrósítani a környezetét, hogy abból tűz keletkezhet. Ha utazunk, akkor a hulladékot ne hajtísuk ki a jármű ablakán, hanem gyűjtsük össze és a legközelebbi pihenő alkalmával a szemetesbe tegyük, ezzel a környezetünket is óvva – mutatott rá Németh Ádám.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában