Elővigyázatosság

2023.08.21. 10:31

Szén-monoxid érzékelő mentett életet Szolnokon

A vízmelegítő okozhatott volna bajt Szolnokon, egy Thököly úti társasházban, ha a szén-monoxid érzékelő nem jelez. Vasárnap a szolnoki hivatásos tűzoltók vonultak a lakáshoz.

Németh Ádám, a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője a szervezet által javasolt szén-monoxid érzékelőt mutatott meg

Fotó: Mészáros János

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő vasárnap délután Szolnokon, egy Thököly úti társasház egyik lakásában. A készüléknek köszönhetően annak lakója azonnal szellőztetni kezdett és nem sérült meg. Ahogy Németh Ádám, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte, a szolnoki hivatásos tűzoltók visszaállították a jelzéskori állapotokat, és műszerükkel a működő vízmelegítő környezetében kimutatták a mérgező gáz koncentrációját, ezért értesítették a gázszolgáltatót.

A szakember hangsúlyozta: a szén-monoxid érzékelőnek köszönhetően ebben az esetben sem történt tragédia.

– Egy ilyen készülék elengedhetetlen egy olyan háztartásban, ahol nyílt égésterű fűtőberendezés vagy vízmelegítő üzemel, mert ezek a helyiség levegőjét használják fel működésük során. Ezért, ha nincs megfelelő levegő utánpótlás a lakásban, akkor tökéletlen égés alakul ki, amely szén-monoxid termelődéséhez vezet – fejtette ki a folyamatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában