Bűnügy

2023.09.05. 11:25

Megszületett a döntés, újabb három hónapra rács mögött marad a szolnoki hálapénzes orvos

Ezúttal már három hónappal hosszabbították meg annak a szolnoki főorvosnak az előzetes letartóztatását, akit jelentős mennyiségű hálapénz elfogadásával gyanúsít az ügyészség.

Molnár-Révész Erika

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet épülete

Fotó: Nagy Balázs

Bombaként robbant a hír július közepén, hogy a Hetényi Géza Kórházból vezették el azt a köztiszteletben álló főorvost, akit addig egy hónapon keresztül figyelt a nyomozóhatóság hálapénz elfogadása miatt. Mint kiderült, az ismert doktor 41-szer fogadott el pénzt a betegeitől, és nem is kis összeget, összesen 37 millió forintot csak március 31. és június 20. között. Emellett a rendőrök nagy értékben valutát és ékszereket is találtak a lakásán.

Az orvost az eset után azonnal kirúgta a Hetényi Géza Kórház, és a területi Magyar Orvosi Kamara is megdöbbent és elhatárolódott tettétől. 

Majd – bár az ügyészség indítványozta– először a Szolnoki Járásbíróság nyomozási bírája nem rendelte el előzetes letartóztatását, és szabadlábon védekezhetett, majd hamar jött a fordulat: a Szolnoki Törvényszék másodfokon eljáró tanácsa július 26-án megváltoztatta az elsőfokon eljárt nyomozási bíró végzését, és egy hónapra elrendelte az orvos letartóztatását. 

Az indoklás szerint a gyanúsított szökésétől, elrejtőzésétől megalapozottan lehet tartani annak fényében, hogy az alapos gyanú tárgyát képező bűncselekmények kiemelkedő tárgyi súlyúak, büntetési tételük 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztés, és ezeket sorozatosan követte el a gyanúsított. Ezen kívül az orvos feltehetően jelentős vagyonnal rendelkezik, amely biztosíthatja számára, hogy a büntetőeljárás alól megpróbálja magát kivonni.

Úgy tűnik, ettől továbbra is tart az ügyészség, és a bíróság is, ugyanis lejárta után újra indítványozták az orvos előzetes letartóztatását. 

– A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség indítványozta az ügyben a letartóztatás meghosszabbítását további három hónappal. A Szolnoki Törvényszék végleges döntésével a bíróság az ügyészi indítványnak megfelelően a gyanúsított letartóztatását további 3 hónappal meghosszabbította – válaszolta kérdésünkre dr. Ocsovai Ágnes, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában