Elsőbbségadás kötelező!

2023.11.04. 06:53

Kevesebb a baleset, de többen haltak meg a Jászkunságban

Az esetek többségét személyautóval okozták, túlnyomórészt a járművezetők voltak a hibásak.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A vármegyénkben csökkent a balesetek száma, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal „Fókuszban a vármegyék" összeállításából.

Az idei első félévben 6424 baleset történt az országban, 8,4 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakinál. Jász-Nagykun-Szolnok vármegye útjain 195 baleset következett be (az országosnak 3 százaléka), számuk az országosnál kisebb mértékben, 6,7 százalékkal csökkentek a tavalyi első félévhez képest.

A vármegyei balesetek közül 57 végződött súlyos, 132 könnyű sérüléssel, előbbiek száma 24 százalékkal csökkent, utóbbiaké viszonyt 2,3 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva. Halálos baleset 6 volt, eggyel több a tavalyinál.

Az összes baleset 62 százalékát személyautóval okozták, a kerékpárok részesedése 15, a motorkerékpárosoké 1,5 százalék volt. A balesetek túlnyomó része, azaz 97 százaléka a járművezetők hibájából következett be, legtöbbször az elsőbbség meg nem adása miatt, ami az összes baleset 30 százalékáért okolható. Gyakori volt még a sebesség nem megfelelő megválasztása is, ez a balesetek 17 százalékát okozta.

Az első félévében 12 balesetnél – az összes baleset 6,2 százalékánál – mutattak ki alkoholos befolyásoltságot, ami kedvezőbb az országos aránynál (7,5%).

A vármegyei balesetekben az első hat hónap során összesen 246 fő sérült meg, kevesebb, mint a múlt esztendő első hat hónapjában, amikor 300 főt tett ki a sérültek száma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában