Vádemelés

2023.12.18. 06:55

Kamubiztosításokkal szedte meg magát egy szolnoki férfi, bűnsegédjei is akadtak

Jelentős kárt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás, 62 rendbeli hamis magánokirat felhasználása, valamint 27 rendbeli személyes adattal visszaélés miatt emelt vádat az ügyészség egy 69 éves szolnoki férfi ellen, aki a biztosítási jutalékok jogosulatlan megszerzése érdekében kamu biztosítási szerződéseket készített. Néhány esetben segítségére volt egy 39 éves szolnoki és egy 53 éves szajoli férfi is, őket bűnsegédlettel vádolják.

Szoljon.hu

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shuttertsock.com

A Békéscsabai Járási Ügyészség vádirata szerint 69 éves férfi a vádbeli időszakban egy betéti társaság kültagja volt, mely cég főtevékenysége biztosítási ügynöki, brókeri tevékenység volt – számolt be az ügyről a beol.hu. Az egyik országosan ismert biztosítási zrt. – a későbbi sértett – 2019. november 22-én megbízási szerződést kötött a bt.-vel biztosítási értékesítési tevékenység végzésére. A társaság a megbízási szerződés alapján jutalékban részesült a megkötött biztosítások után, továbbá jutalék-visszatérítési kötelezettség terhelte. Eszerint a részére fizetett jutalékot részben vagy egészben köteles visszafizetni, amennyiben a közvetített biztosítási szerződés idő előtt megszűnik vagy a biztosítási díj olyan mértékű változása következik be – ideértve a díjfizetés szüneteltetését is –, mely nem fedezi a kifizetett jutalék összegét.

Az üzletszabályzat szerint az üzletkötőnek az életbiztosítások esetén egy havi díj befizetése után jóváírják a jutalékot, ha azonban egy éven belül szűnik meg a szerződés,  teljes egészében visszaírják a jutalékot.

Az üzletkötői tevékenységet a fenti megbízási szerződés alapján végezte a 69 éves férfi, aki azonban túl mohóvá vált, és azért, hogy a biztosító a részére minél több jutalékot utaljon, jogosulatlanul megszerezte több ember személyes adatait, melyek felhasználásával ezen sértettek tudta nélkül valótlan tartalmú biztosítási szerződéseket kötött.

És ez még nem minden: volt, akit be is szervezett! Az ügyészség szerint több személyt rávett arra, hogy az adataikat bocsássák a rendelkezésére azért, hogy látszólag biztosítási szerződéseket kössenek, melyen a férfi valótlan munkaviszonyra és jövedelemre vonatkozó adatokat tüntetett fel, hogy ezáltal jutalékhoz jusson. A férfi az így létrejött valótlan tartalmú szerződések után legalább egy, legfeljebb pár havi díjat befizetett, hogy a jutalékot megkapja, illetve az ne írják azonnal vissza.

Mindezzel tévedésbe ejtette a biztosítót, és az így megszerzett jutalék kifizetésével több mint hatmillió(!) forint kárt okozott.

A járási ügyészség az érintettek beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a 69 éves férfit végrehajtandó börtönbüntetésre és pénzbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától és a biztosítás értékesítési tevékenységtől; társaival szemben az ügyészség végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt. Ezen felül az ügyészség indítványt tett arra is, hogy a bíróság kötelezze őket az okozott kár megtérítése és a nyomozás során felmerült, közel 940 ezer forintot kitevő bűnügyi költség megfizetésére is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában