Felelőtlenség

2024.01.04. 13:54

Gázszagot érzett, mégis rágyújtott – durva képek érkeztek a miklósi autótűz helyszínéről

Hatalmas lángokkal égett egy személygépkocsi Törökszentmiklósnál szerdán reggel. Mint kiderült, egy cigaretta miatt kapott tűzre a jármű, egy ember összeégett benne...

Pakainé Pusztai Nóra

Forrás: JNSZ VMKI

Kigyulladt egy személyautó szerda reggel Törökszentmiklós külterületén. Ahogy arról beszámoltunk, a lángok átterjedtek a közelben álló lakókocsira, illetve néhány teherautó-gumira is. A tüzet a törökszentmiklósi önkormányzati tűzoltók oltották el.

Németh Ádám, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte, a járműben egy gázpalackról működő fűtőtest üzemelt. Az autóban ülő ember gázszagot érzett, ennek ellenére rágyújtott egy cigarettára...

Forrás: JNSZ VMKI

– Az autóban tartózkodó embert a mentők súlyos égési sérülésekkel szállították kórházba – tudtuk meg.

Több járműtűzhöz is vonulniuk kellett

Sajnos több hasonló eset is munkát adott a jászkunsági tűzoltóknak az elmúlt hetekben. December 23-án, majd 25-én is autótűzhöz vonultak a lánglovagok. Szolnok külterületén a tulajdonos és a bejelentő porral oltóval próbálta megfékezni a lángokat, végül ez csak a tűzoltóknak sikerült, ám szerencsére mindenki időben ki tudott szállni időben. Korábban pedig egy jászárokszállási benzinkútnál parkoló járműből csaptak fel a lángok.

Forrás: JNSZ VMKI

– Az, hogy az utóbbi időben több gépjárműtűz volt, nem tudható be szezonális jelenségnek. December elejétől kezdve a mai napig összesen négy gépjárműtűz keletkezett vármegyénkben, ez megfeleltethető a korábban tapasztalt havi hármas átlagnak – fogalmazott megkeresésünkre Németh Ádám. A Jász-Nagykun-Szolnok -Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője korábban úgy nyilatkozott, a gépjárműtüzek túlnyomó többsége valamilyen műszaki meghibásodásra vezethető vissza.

– A leggyakoribb probléma a járművek elektromos hálózatának hibájából fakad, de előfordul, hogy a nem megfelelően működő fékrendszer idéz elő tüzet, vagy éppen üzemanyag vagy olaj szivárog a motor forró alkatrészeire. Ezért fontos, hogy autónk műszaki állapotára kellő figyelmet fordítsunk, rendszeresen vizsgáltassuk át szakemberrel, aki ha hibát talál, intézkedjünk a javításról – javasolta.

Mit tegyünk, ha kigyullad az autónk?

Hozzátette: ha tűz keletkezik járművünkben, abban az esetben csak akkor kezdjünk hozzá magunk a tűz oltásához, ha van nálunk legalább egy két kilogrammos porral oltó készülék. Ha a motortérben csapnak fel a lángok, akkor húzzuk meg a motorháztető nyitókarját, hogy a gépház-fedél felpattanjon, és a porral oltó készülék csövét az így keletkezett résbe helyezve megkezdhetjük az oltást.

– Ilyenkor soha ne nyissuk fel a motorháztetőt, mert egyrészt az átforrósodva égési sérüléseket okozhat, másfelől pedig ezzel a tűz jelentős mennyiségű oxigénhez jutva belobbanhat – emelte ki a szóvivő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában