Zagyvarékas

2024.04.03. 17:23

Házomlás, elmerült autó, óriási tüzek: az Életjel Mentőcsoport legdrámaibb bevetései – galériával

A zagyvarékasi Életjel Mentőcsoport jelenleg Magyarország legidősebb, ma is működő speciális mentőcsoportja, és akcióból, bevetésből fennállásuk óta nem volt hiány. Olykor olyan felkavaró esetben is helyt kell állniuk, melynek emlékét sosem felejtik el.

Kovács Berta

Annak idején összeült néhány kutyabarát, hogy megvitassa, miként tudnának kedvenceikkel közösen segíteni, majd 1994. december 4-én megalakult a mentőcsoport, ami a „Mentőkutyás Egyesület Szolnok” nevet kapta. Azóta se szeri, se száma azoknak az eseteknek, ahol segítséget nyújtottak, rengeteg bevetésen, akción vannak túl, temérdek jó és rossz élménnyel gazdagodtak. Külföldi katasztrófáknál vettek részt mentésekben, jöhetett földrengés, cunami, hurrikán, árvíz...

gyakorlat,életjel
Minden évben minősítő gyakorlaton vesznek részt
Forrás: Beküldött fotó

Egy gombnyomás is elég, hogy elkerüljék a bajt

E kalandjaikról, küzdelmeikről nem egyszer adtunk már hírt. Azt is sokan tudják, hogy önkéntes tűzoltóként is tevékenykednek, zagyvarékasi telephelyükről a környező településekre is rohannak, ha tűz üt ki valahol, ezzel is segítve a hivatásos kollégák munkáját.

De vajon milyen akciókban vesznek részt, ha épp nem szólítja őket messzi vidékre egy katasztrófa vagy nem csapnak fel a lángok a közelben? Erről kérdeztük Turi Lászlót, a csoport vezetőjét.

– A tavalyi bevetéseink között nagyon gyakori volt például az olyan eset, mikor ajtónyitáshoz kérték a segítségünket – mutatott rá Turi László. – Sok a környéken is az egyedül élő idő ember, és ha nem tudják őket elérni a családtagok, gondozók, mert nem veszik fel a telefont vagy nem nyitnak ajtót, akkor nekünk szólnak, hiszen bármi megtörténhet, és fontos, hogy mielőbb segítséget kapjanak.

– Bár nemegyszer kiderült már, hogy fölösleges volt az aggodalom: amikor bejutottunk az ajtón szembejött velünk a szépkorú, aki csak azért nem reagált a telefonra, csengetésre, mert kivette a hallókészülékét és elfelejtette visszatenni. Nyilván nem mindig végződik ilyen szerencsésen egy-egy eset, volt például, hogy elesett az illető és nem tudott felállni, vagy épp a fürdőkádból nem tudott kimászni, és nem volt a keze ügyében telefon. Sajnos több esetben pedig már csak azzal szembesültünk, hogy elhalálozott az illető, nem tudtunk már segíteni, pedig ha időben érkezünk, talán megmenthető lett volna. Ezért is nagyon jó a Gondosóra, így a bajba jutott idősek egy gombnyomással jelezni tudnak, így sokszor elkerülhető a tragédia – hangsúlyozta hírportálunknak a rutinos szakember.

Romok alá szorult sérülteket is gyakran keresnek

A csapatot társszervek is hívják, például ha gázrobbanás, házomlás történik, ilyenkor mentőkutyával vizsgálják át a helyszínt, nem szorult-e valaki a romok alá. Az elmúlt időszakban Kengyelen és Tiszaföldváron is volt ilyen eset, szerencsére senkit sem találtak az épület maradványai alatt, de mint Turi László hangsúlyozta, mindig alázattal kell végezni az ilyen munkát, hiszen nem tudhatják előre, mi lesz a végeredmény.

Több lakástűzhöz is riasztották már őket idén, Zagyvarékason és Újszászon is gyulladt ki épület, amit segítettek eloltani, de átjárnak Szászberekre is. Az udvarokon is megesik, hogy valami lángra kap. Tavaly pedig, főként a nyári hőség és szárazság idején pedig úgy megszaporodtak a kültéri- és bozóttüzek, hogy Szolnokra is hívták őket, annyira le voltak terhelve a vármegyeközpont tűzoltói.

A 32-es út is ad munkát, nem ritka a közúti baleset, amikor felborul, árokba borul némely gépjármű, vagy karamboloznak. Ilyenkor persze jönnek a társszervek is, de a közelség miatt rendszerint ők érnek ki először, így mire a többiek odaérnek, már áramtalanítják a járműveket, szükség esetén megkezdik az elsősegélynyújtást is.

Repülővel kutatnak az eltűnt emberek után

A közelmúltban pár jelentősebb balesethez is vonulniuk kellett.

– Megtörtént, hogy Zagyvarékas és Újszász között, ahol közel van a Zagyva, egy jármű az útról letérve átrepült a gáton és a tetejére borult, persze totálkáros lett. Egyébként fejre állt járműveket is többször kellett már talpra állítanunk – mesélte a csoportvezető.

vito kutya, életjel mentőcsoport
Vito kutya már várja a bevetéseket
Forrás: Beküldött fotó

Vízen történő keresésre is felkérik őket, hiszen rendelkeznek megfelelő csónakkal, búvárfelszereléssel, de még víz alatt működő kamerával is. Tavaly több esetben a Holt-Tiszán kellett akcióba lépniük, a Tiszán pedig annál az emlékezetes esetnél akadt dolguk, amikor három horgász borult a folyóba.

A napokban pedig a Holt-Zagyvából kellett kiemelniük egy autót, a szolnoki hivatásos tűzoltókkal közösen végezték a munkát.

A repülőgépüket is több alkalommal bevetették.

– Eltűnt személy keresésénél az a dolgunk, hogy egy megadott területet átvizsgáljunk a magasból. Volt már, hogy kisgyerek eltűnésénél be is tudtunk így avatkozni – idézte fel az esetet Turi László.
– A mentőcsoportunk egy civil szervezet, de nekünk a mentés már életformánkká vált, nem tudnánk elképzelni enélkül az életünket! – hangsúlyozta.

Smile átadta a stafétát, Vito már Líbiában is helyt állt

Ma már közismert „személyiség” Smile tacskó, az ügyes kis keresőkutyát országszerte sokan megszerették. Viszont már nem fiatal, így gazdájának gondolnia kellett arra, hogy legyen, aki átveszi a munkáját. Ez a „valaki” lett Vito kutya, aki a közelmúltban már átesett első éles bevetésén, mikor egy házrobbanás romjait kellett átvizsgálnia.

– Az első kutyám is fekete labrador volt, így esett a választásom erre a fajtára, Vito pótolja Smile-t a csapatban – árulta el Turi László. – De igazából a kutya választ. Elmentem a tenyésztőhöz, ott beültem több órára a kiskutyák közé. Először mind odaszaladt hozzám. Aztán csökkent az érdeklődés, végül csak ez a kis fekete kölyök maradt ott, ő elaludt az ölemben. Így tudtam, hogy ő az igazi – idézte fel a nagy találkozás történetét. – Öröm volt megtapasztalni a kiképzése során, hogy milyen jó kutya, jól kezelhető, és a mentőkutyává váláshoz szükséges foglalkozásokat is élvezi.

A kis Smile számára pedig a líbiai bevetés volt az utolsó, ahol természetesen remekül helytállt, de már észre lehetett venni rajta, hogy fárad a hőségben, a nehéz viszonyok között. A hajóutat is nehezen viselte, igaz, nem csak ő. Így aztán ma már a „nyugdíjas” munkakutyák életét éli, átvedlett házi kedvenccé, és otthon másik négy tacskóval töltheti napjait.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában