Magyar Honvédség

2024.05.24. 17:12

Felkészült a júliusi szolnoki ejtőernyős világbajnokságra a magyar csapat

Hat év elteltével, 2018 után újra hazánk ad otthont a Nemzetközi Katonai Sporttanács (Conseil International du Sport Militaire – CISM) által szervezett 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságnak – jelentette be dr. Bali Tamás ezredes, a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár dandárparancsnoka a Felső-szandai sportrepülőtéren tartott pénteki sajtótájékoztatón.

Mészáros Géza

A július 2 és 13 között zajló rangos nemzetközi esemény házigazdája a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár lesz. A világbajnokság helyszínének kiválasztásában egyértelműen meghatározó volt az a sikersorozat, amelynek eredményeként a magyar katonai ejtőernyős válogatott tagjait a világ legjobbjai közt tartják számon.

MH Kiss József 86. Helikopterdandár,
A Bánszki Tamás százados vezette csapat Hirschler Gábor és Varga Tamás zászlósok, Asztalos István tartalékos zászlós és Gőgös Péter zászlós a sajtótájékoztató előtt bemutató ugrást tartottak 
Fotó: Mészáros János

– A világverseny, amelynek megnyitója július 3-án lesz Szolnok főterén, hatalmas jelentőségű a Magyar Honvédség számára. Nagy megtiszteltetés, hogy a világtanács száznegyven nemzet közül választotta ki Magyarországot – hangsúlyozta dr. Bali Tamás ezredes, aki elmondta: – A magyar katonai ejtőernyős válogatott jelentős nemzetközi sikere is szerepet játszhatott az 1948-ban alapított szervezet döntésében.

Elhangzott, hogy a július első felében megrendezendő nemzetközi megméretésre 34 ország válogatott csapatát, mintegy 500 versenyzőt várnak, de mivel az egyes országokból versenybírók is érkeznek, összesen 45 nemzet képviselőjére számítanak.

A Katonai Ejtőernyős Világbajnokság lebonyolítását a Magyar Honvédség szinte valamennyi alakulata, katonai szervezete segíti, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár egy H145M és egy H225M helikopterét mozgósítja. A verseny jelentőségét mutatja, hogy Nilton Gomes Rolim brazil ezredes, a Nemzetközi Katonai Sporttanács (Conseil International du Sport Militaire, CISM) elnöke a helyszínen vesz részt a versenynapokon.

A magyar haderőt az ötfős magyar katonai ejtőernyős válogatott fogja képviselni a szolnoki versenyen

A csapat kapitánya Bánszki Tamás százados, a kecskeméti MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár ejtőernyős kiszolgáló csoportjának parancsnoka. A csapat tagja a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál szolgáló Hirschler Gábor zászlós és Varga Tamás zászlós, továbbá Asztalos István önkéntes műveleti tartalékos zászlós, a szolnoki MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred katonája, valamint a kecskeméti MH 101. Repülődandárnál szolgáló Gőgös Péter főtörzsőrmester.

A csapat világbajnok, és ha elindulnak a világ bármelyik ejtőernyős versenyén, akkor az első három helyezett között végeznek.

– Büszkének kell lennünk rájuk, akárcsak a Magyar Honvédségre és arra az ejtőernyős képességre, amelyet nyújtani tudunk – mutatta be név szerint is az oroszországi Kubinka településen, nyolc évvel ezelőtt (2018) rendezett 40. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságon aranyérmet szerzett katonasportolókat a parancsnok.

Bánszki Tamás százados elmondta, már megkezdték a felkészülési ugrásokat a világbajnokságra, az elmúlt időszak kedvezőtlen időjárási körülményei ellenére a tervezett ugrások 95 százalékát teljesítették is.

– Május 29-én, szerdán kezdjük a versenyszezont: a franciaországi ejtőernyős célbaugró világkupa-sorozat első fordulóján veszünk részt. Júniusban Szlovéniában folytatódik a világkupa-sorozat, utána pedig minden erőnkkel a szolnoki világbajnokságra összpontosítunk – közölte a százados.

A 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságra kilátogatók nem csak stílusugrást, hanem egyéni, illetve csapat célbaugrást, valamint egyéni és csapat összetett versenyt, formaugrást tekinthetnek meg. A Magyar Honvédség ejtőernyős válogatottjának tagjait 1973 óta aktív és tartalékos katonák alkotják, felkészülésüket a haderő biztosítja, munkájukat a Szolnoki Honvéd Ejtőernyős Sportegyesület támogatja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában