Vádemelés

2024.06.13. 17:00

Hamis számlák, sikkasztás: százmilliókat síboltak el az újszászi csalók

Áfacsalás, sikkasztás, hamis számlák: lesz mit kibogoznia a Szolnoki Törvényszéknek az újszászi csalók ügyében, akik százmilliókat tüntettek el.

Rózsa Róbert

Gyakorlatilag mindenkit megpróbáltak megrövidíteni az újszászi csalók, akik ellen a minap emelt vádat a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség.

csalók, sikkasztás, Újszász, áfacsalás
Imádták a forintot az újszászi csalók – el is csakliztak belőle több száz milliót
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

Áfacsalással spóroltak az újszászi csalók

A két férfi még 2018-ben kifundálta, hogy egy budapesti céggel szervezkedve adót csalnak. Ezt úgy vitték véghez, hogy a rakodási munkát végző fővárosi cég papíron munkaerőt kölcsönzött az újszásziaktól, ezt viszont vállalkozási szerződésnek álcázták. Ezzel – a munkaerő-kölcsönzési szabályokat kijátszva, vállalkozói szerződések alapján számlázva – 84 millió forint áfabefizetést „spóroltak meg” 2019 és 2021 között (ez az összeg önkéntes megtérítés és lefoglalás útján megtérült).

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség hírportálunknak küldött csütörtöki tájékoztatásából kiderült az is, hogy a megrendelő budapesti vállalkozás sem fizette be az áfát, hanem stróman cégek fiktív számláival fedezték tevékenységüket.

Az újszásziak egyébként a saját munkaerő-kölcsönző cégüket is megrövidítették. A céget irányító férfi a megrendelőtől származó bevételből 126 millió forintot elsikkasztott – ebből fedezte a fiktív számlákat kiállítókat, valamint a mindehhez segédkező könyvelőt. 52 milliót pedig az „üzletet” tető alá hozó másik újszászi kapott. Utóbbival szemben pénzmosás miatt is vádat emeltek.

Tíz vádlott áll bíróság elé

Az ügyészség – áll a hírportálunknak megküldött tájékoztatásban – vádiratában a bűncselekményt kitervelő két férfivel szemben börtönbüntetés kiszabására, pénzbüntetésre, közügyek gyakorlásától eltiltásra, vagyonelkobzásra, és gazdasági társaság vezetésétől történő eltiltásra tett indítványt.

Az ügynek – különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás, költségvetési csalás és sikkasztás bűntette miatt – összesen tíz vádlottja van, köztük a hamis számlákat kiállítók és a pénz útját egyengető könyvelő is. Ítéletet a Szolnok Törvényszék hoz majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában