KÖZBIZTONSÁG

2020.07.30. 07:00

Kevesebb bűncselekmény történt Jászberényben

Közel negyvennyolc százalékkal csökkent a regisztrált bűncselekmények száma tavaly Jászberény közigazgatási területén – derült ki a Jászberényi Rendőrkapitányság beszámolójából. A város közbiztonságának helyzetéről dr. Nagy Ernő rendőr alezredes, kapitányságvezető tájékoztatta a képviselő-testületet a grémium legutóbbi ülésén.

Illés Anita

A berényi kapitányság munkatársai bűnmegelőzési standdal települtek ki a minap a piac területére. A helyiek újabb kerékpárokat regisztráltattak a rendszerbe – ez a programjuk is jól illeszkedik prevenciós munkájukba

Fotó: Gémesi Balázs

Rendhagyó módon, vizuális elemekkel, képekkel és diagramokkal szemléltetve számolt be az elmúlt év történéseiről dr. Nagy Ernő kapitányságvezető. Tájékoztatóját nem száraz, statisztikai adatokkal kezdte, hanem betekintést adott a kapitányság életébe.

– Fontos, hogy rendőreink ne csak a mindennapi munkában álljanak helyt, hanem tudásukat, ismereteiket is meg tudják mérni országos versenyeken – mondta.

Minden évben megrendezik a baleset-helyszínelő versenyt, melyen a Jászberényi Rendőrkapitányság állományának egyik kollégája a megyei döntőbe került, és dobogós helyezett lett, csapatban pedig az országos megmérettetésen harmadik helyen végeztek.

A berényi kapitányság munkatársai bűnmegelőzési standdal települtek ki a minap a piac területére. A helyiek újabb kerékpárokat regisztráltattak a rendszerbe – ez a programjuk is jól illeszkedik prevenciós munkájukba
Fotó: Gémesi Balázs

A számadatok sorában elsőként a regisztrált bűncselekményekről szólt. Jászberény és vonzáskörzetében tavaly összesen háromszázötvenkét bűncselekményt regisztráltak a 2018-as hatszázhetvenegy esettel szemben. Ez jelentős, mintegy negyvennyolc százalékos csökkenést mutat. Ezek közül a közterületen elkövetett bűncselekmények száma több mint húsz százalékkal csökkent 2019-ben.

Tizennégy kategóriát kiemeltként kezelnek, melyek a legtipikusabban előforduló és a lakosságnak a biztonságérzetét legjobban romboló bűncselekmények. Ide tartozik a testi sértés, a rablás, a garázdaság és a rongálás. Ezekben is csökkenési trend jellemző – hangsúlyozta a kapitányságvezető. Emberölés nem történt az elmúlt évben, rablás is csak egy fordult elő Jászberényben. A lakásbetörések száma pedig a felére csökkent 2019-ben.

A közlekedésbiztonsági helyzetről megtudtuk, hogy jelentősebb változás a külterületi szakaszok baleseti adatainak növekedésében figyelhető meg. Tavaly harmincnyolc személyi sérüléses baleset történt, melyből tizenhét lakott területen következett be. Lakott területen kívül 2019-ben huszonegy, míg 2018-ban tizenöt balesetet regisztráltak.

Az előző esztendőben egy halálos baleset történt. Baleset-megelőzési kampányokkal, rendőri ellenőrzésekkel igyekeznek évről évre javítani a közlekedésbiztonsági helyzeten. A kapitányságvezető kitért a színes palettán mozgó bűnmegelőzési programokra is. Prevenciós munkájuk során minden korosztályt megszólítanak.

Odafigyelnek a megelőzésre is

Dr. Nagy Ernő rendőr alezredes, kapitányságvezető az idei célkitűzésekről is beszélt. Egyik legfontosabbként említette a kiegyensúlyozott közrend és közbiztonság fenntartását. Ezenfelül fontos cél többek között a nyomozások általános időtartamának további csökkenése, a közlekedésbiztonság javítása a Jászság egész területén.

Március elsejétől a rendőrség általános szabálysértési hatósággá vált. Az ezzel kapcsolatos új feladatok törvényes és szakszerű ellátásában is szeretnének helytállni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában