JÁSZBERÉNY

2018.01.25. 17:25

A jászok identitástudata segíthet megyei jogú várossá válni Berénynek

Megyei jogú városi címre pályázik Jászberény – adta hírül honlapunk szerdán. A megye vezető politikusai ebben lehetőségeikhez mérten segítik a jászokat.

Szoljon.hu

Fotó: Banka Csaba

– Minden fejlődésnek örülök a megyében, a megyei jogú városi cím pedig nyilvánvalóan előrelépést jelentene Jászberény számára – mondta el Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke, amikor a tervvel kapcsolatos véleményéről kérdeztük.

– A Jászság fejlettsége, a jászok identitástudata alapot adhat ehhez az elképzeléshez. Ám nyilvánvaló, hogy ehhez parlamenti döntés szükséges – tette hozzá a megyei vezető.

Hasonlóképpen vélekedett Boldog István országgyűlési képviselő, megyénk fejlesztési biztosa is.

– Ha ez az elképzelés megvalósulna, az mindenképpen plusz fejlesztési forrásokat hozna Jász-Nagykun-Szolnok megyének, így természetesen örömmel fogadnám – mondta a képviselő.

– A jász öntudat, a térség gazdasági helyzete alapján lehet is létjogosultsága a kezdeményezésnek. Ilyen kérdésről nyilván a parlament dönt, de nem elképzelhetetlen, hogy a jászsági település nagyobb rangra emelkedjen. Ennek számos kritériuma van, s majd a törvénykezés eldönti, hasznos-e a megyének egy újabb megyei jogú város.

Jelenleg megyeszékhelyként kizárólag Szolnok rendelkezik megyei jogú városi jogosultsággal. Amint Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere hangsúlyozta, természetesen támogatják Jászberény megyei jogú várossá válását.

– Megyénket csak erősítené, ha a megyeszékhelyen, Szolnokon kívül lenne még egy megyei jogú státusszal rendelkező város. Ahol van ilyen (Győr és Sopron, Zalaegerszeg és Nagykanizsa, Szeged és Hódmezővásárhely), ott az a megye, s természetesen az adott városban élők hasznát szolgálja.

– Mindez ugyanis nem változtat azon, hogy mely település a megyeközpont, de a támogatásokban, a közigazgatási szolgáltatásokban ez komoly előrelépést hozhat a megyei joggal rendelkező településnek. Fontos, hogy a jászberényi elképzelés mögött ott áll a megye, a megyeszékhely, hiszen közösen gondolkodva tudjuk segíteni szűkebb hazánk fejlődését.

– Az elmúlt években jelentős fejlesztések érkeztek a megyébe és a megyeszékhelyre is, amelynek már látható eredményei vannak – tette hozzá dr. Kállai Mária megyei kormánymegbízott.

– Az utóbbi öt évben, amióta járom a megyét, én is tapasztalom azt a fejlődést, amely lezajlott. Épp kedden járt Szolnokon a Modern Városok Programért felelős tárca nélküli miniszter, Kósa Lajos, akivel a program megvalósításának jelenlegi helyzetéről volt egyeztetés – mondta.

Fotós: Banka Csaba

– Soha nem látott összeg érkezik a következő években a megyeszékhelyre, amely igen nagymértékű fejlődést tesz majd lehetővé. A Jászság a megye egyik legdinamikusabban fejlődő térsége.

– Azt gondolom, hogy Jászberény az ott élők életkörülményeinek további javítására használja majd föl ezt a lehetőséget, ezért örülök ennek az elképzelésnek – fejtette ki.

Jelenleg csak megyeszékhely kaphatja meg a címet

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi törvény alapján korábban megyei jogú várossá nyilvánítását kérhette minden olyan város, amelynek lakossága meghaladta az 50 ezer főt. Valamennyi érintett város élt is ezzel a lehetőséggel és meg is kapták a címet.

1994-ben a törvény módosítása folytán lélekszámától függetlenül automatikusan megyei jogú város lett minden megyeszékhely. A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011-es törvény alapján megyei jogú városok a megyeszékhelyek és a 2012. január 1-jéig megyei jogú várossá nyilvánított városok.

Ettől kezdve tehát új város csak akkor nyerheti el a címet, ha megyeszékhellyé válik, ha nem, még 50 ezer fő fölött sem kaphatja meg ezt a címet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában