NÖVEKVŐ ÉPÍTÉSI KEDV

2018.02.18. 06:50

Egyre többen építkeznek térségünkben, de meg is van az oka

Megugrott az elmúlt évben az építőipar teljesítménye, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. Az elmúlt évben közel 30 százalékkal nőtt az építőipari termelés. A december különösen kedvezően alakult: a termelés 35 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Kovács Berta, Banka Csaba

Szűkebb hazánk adatait nézve is tükröződik ez a tendencia. Míg 2016 során a megyei székhelyű építőipari termelés értéke 33 717 millió forintot tett ki, ez az érték 2017-ben már 45 365 millió volt.

Szolnokon is több jelentős beruházás zajlott az elmúlt időszakban, melyről honlapunk is hírt adott. Most is több komoly fejlesztés, építkezés előtt állunk. A környező kisebb településeken is beindultak a pályázati pénzből történő épületbővítések, -korszerűsítések. Emellett a magánjellegű építkezések is észrevehetően megszaporodtak.

– Mi azt tapasztaljuk, hogy elsősorban a családi lakóházak esetében nőtt meg az építési kedv – számolt be róla Lángi Gyöngyi, a főként Szolnokon és környékén tevékenykedő Lángi Építőipari és Szolgáltató Kft. kereskedelmi vezetője.

– Ehhez kedvező hátteret nyújtottak a 2016. évi jogszabályi változások, az új építésű lakások áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése, a sokkal kedvezőbb hitelfeltételek és szociális támogatások. 2011. és 2016 között lényegében nullára csökkent az építkezések száma, hiszen banki hitelhez is nagyon kevesen jutottak, így kivártak.

– Ebben az időszakban szinte csak ketten maradtunk a városban, aki például társasházakkal foglalkozott, most visszatértek e területre olyanok is, akik időközben más téren próbálkoztak boldogulni. Újabban vidéki vállalkozások is szolnoki beruházásba kezdtek, de most a társasházi lakásokat el is lehet adni.

– Az 5 százalékos áfa is a kivitelezői oldalnak kedvezett. Árcsökkenést nem generált, mivel az anyagárak és a bérköltségek viszont emelkedtek – fejtette ki Láng Gyöngyi. Azt is hozzátette, ez a növekedési tendencia azonban nem tartható, inkább majd stagnálásra lehet számítani.

A Jászságban is különböző építőipari beruházások kivitelezése kezdődött meg az elmúlt évben.

A kistelepüléseken jó néhány családi ház építése indult tavaly – mutatott rá Bányai Zoltán ingatlanszakértő, a Szikla 72 Kft. vezetője. Jellemzően a családok saját beruházásban, a hosszú távú letelepedés reményében kezdtek hozzá a munkához. Arra ugyanis a közeljövőben nincs esély, hogy befektetésük ellenértékéhez a falvakban hozzájussanak a házuk eladásával, hiszen az adott helyszíneken az ingatlanárak nem emelkedtek.

Alapvetően más a helyzet Jászberényben, illetve a nagyobb városokban. Jászberény belvárosában gyakorlatilag elfogytak azok az ingatlanok, amelyeken társasházak építésére volna lehetőség.

Ahol ilyen telek kialakítására mód nyílt, ott már tavaly javában zajlott a kivitelezés. A város szélén kialakult lakóövezetekben azonban egymást érik továbbra is az új sorházak, egymás után indul az új lakások építése, amelyekre továbbra is élénk a kereslet, és továbbra is magas árat hajlandók kifizetni a vevők egy-egy ingatlanért.

Lendületet ad

Az építőipari munkák jelentős részét adják a jól működő vállalkozások, cégek újabb és újabb fejlesztései, beruházásai. A kivitelező cégek üzemcsarnokokat, illetve a hozzájuk kapcsolódó kiegészítő létesítményeket hoznak létre.

Viszont egyelőre új, ezekben az években induló vállalkozás nemigen kezd ingatlanfejlesztésbe, üzemcsarnokok építésébe.

A megyei ingatlanforgalmazók arra is felhívják a figyelmet, hogy ha elkészül végre a 4-es gyorsforgalmi út, az további lakás- és ipari építkezéseket fog generálni.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában