Bíróság

2018.02.02. 19:50

Három kutyát tartott méltánytalan körülmények között

A Kunszentmártoni Járásbíróság 3 rendbeli állatkínzás vétségében mondta ki bűnösnek, és 1 év 4 hónap – végrehajtásában 2 évi próbaidőre – felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte azt a harmincas éveiben járó férfit, aki három kutyát tartott láncon méltánytalan körülmények között cibakházi lakóhelyén.

A férfi a két éves kutyát és a két, alig néhány hónapos kutyakölyköt a ház ablakain lévő rácshoz, illetőleg a bejárati ajtóhoz lánccal kötötte ki.

A láncot madzaggal, illetőleg redőnygurtnival rögzítette az állatok nyakára. A kutyáknak rövid volt a lánca, egyiküknek olyannyira, hogy le sem tudott tőle feküdni.

A férfi emellett nem itatta és nem is etette megfelelően az állatokat, és menedéket sem biztosított számukra. A méltánytalan körülmények miatt a kutyák alultápláltak, kiszáradtak voltak és paraziták lepték el őket.

Végül 2016 novemberében szállították el őket a férfitól. Ha erre nem került volna sor, a fenti bánásmód rövid időn belül maradandó egészségkárosodásukat okozta volna.

A hatályos jogszabályok szerint bűncselekményt: állatkínzást követ el számos más eset mellett az, aki gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy az állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.

Az ügyben 2017. augusztus 30-án emelt vádat a Kunszentmártoni Járási Ügyészség.

A Kunszentmártoni Járásbíróság pedig a napokban, 2018. január 25-én hozott jogerős ítéletet: a férfit 3 rendbeli állatkínzás vétsége miatt 1 év 4 hónap felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte – közölte honlapunkkal a Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában