SZAVAZÁS

2018.02.17. 12:25

A megyei közgyűlés is támogatja a jászberényiek kezdeményezését (galéria)

A megye közgyűlése péntek délelőtt Jászapátin tartott, kihelyezett ülésén ellenszavazat és tartózkodás nélkül támogatta Jászberény megyei jogú várossá nyilvánításának kezdeményezését. A képviselők pártállástól függetlenül jelezték, szavazatukkal segítik a város nemes céljának megvalósítását.

Banka Csaba

Baráth Zsolt a támogatás mellett utalt azonban arra is, hogy Szolnok és Jászberény között hosszú időn át volt rivalizálás. Érdeklődött, vajon baj lesz-e abból, ha Jászberény elnyeri a megyei jogú város státuszát? A kérdésre dr. Csoór György alelnök válaszolt.

Rámutatott, hogy Szolnok támogatja Jászberény előrelépését, hiszen az egész megye számára előnyt jelent. Dr. Szabó Tamás, Jászberény polgármestere szerint pedig miközben a város elsőszámú célkitűzései között szerepel a cím elnyerése, Jászberény továbbra is egységes megyében gondolkodik.

Ezen belül nem kérdőjelezhető meg, hogy Szolnok a megyeszékhely. Andrási András kérdésére válaszolva pedig Kovács Sándor, a közgyűlés elnöke kifejtette, ez idő szerint nincs másik olyan térség, város a megyében, amelynek Jászberényhez hasonló lehetősége volna egy ilyen komoly lépés előkészítésére.

Minderre reagálva, Dobos László, Karcag polgármestereként kifejtette, a karcagiakban sincs irigység Jászberény céljait látva. A Jászság – tette hozzá – robbanásszerű fejlődése alapot ad a megyei jogú városi rang elnyerésére, amellyel a megye egésze erősödhet. Az ülésen jelen lévő Pócs János országgyűlési képviselő Jászberény gazdasági, kulturális, oktatási területen elért eredményeit sorolva kérte a képviselők támogatását. A kezdeményezést egyöntetű szavazattal támogatta a közgyűlés.

Az előzetesen tervezett napirendi javaslat szerint tájékoztató hangzott volna el a megyét érintő, folyamatban lévő gyorsforgalmi útfejlesztésekről, valamint a távlati elképzelésekről. Ezt a témát azonban Homolya Róbert közlekedési infrastrukturális fejlesztésekért felelős kormánybiztos távolléte miatt levették a napirendről.

A hulladékgazdálkodás hazai átszervezéséről Hadnagy Attila, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és vagyonkezelő Zrt. fejlesztési és stratégiai igazgatóhelyettese adott tájékoztatást. Elmondta, a rendszer átalakításának legfőbb célja az egységes színvonalú szolgáltatás megteremtése, illetve a rezsicsökkentés volt. A hulladékgazdálkodási régiók létrehozása után mostanra lényegében megtörtént az átállás.

Lovas Attila vízügyi igazgató pedig elmondta, hogy a megvalósult beruházásokkal nagymértékben növekedett a térség árvízvédelmi biztonsága. Hozzátette, Szolnok közelében megvalósul egy oktatóközpont is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában