SZOLNOK

2018.02.11. 15:19

A szolnoki nők is az erotikára és a borzongatásra buknak könyvek terén

Fülledt erotika, életrajzok, celebvilág. Egyebek között ilyen témájú könyveket vesznek kézbe a nők. Hogy mindez tipikus és semmi csodálkoznivaló nincsen benne? Lehet. Mi, nők, már csak ilyenek vagyunk...

Joó Zsuzsa

Fülledt erotika, életrajzok, celebvilág. Egyebek között ilyen témájú könyveket vesznek kézbe leginkább a nők. Ezt is elmesélte lapunknak a Verseghy könyvtár munkatársa, Vona-Gődér Krisztina.

Fotó: Mészáros János

– Jöjjön közelebb, megsúgom. De csak név nélkül! – figyelmeztet egy negyvenes nő, akitől a kedvenc olvasmányáról érdeklődünk.

– Az arab szeretője, Borsa Browntól. Szerelemről, szexről, vágyakozásról szól a regény..., hát ez az, amit én már otthon nem kapok meg – pirul el az asszony.

Azt mondja, néha jó elrugaszkodni a valóságtól, megmártózni a rég átélt erotikában. Még ha csak képzeletben is. Mert a valóság egészen más.

Egy vidéki konyhán dolgozik reggeltől délutánig, este vacsorakészítés, tanulás a gyerekekkel, egy kis rendrakás, fürdés, majd zuhanás az ágyba.

Erotika? Már tíz éve nincsen benne része.

– Romantikus könyv? Bármikor jöhet! Az ilyen típusú történetekben mi vagyunk a szerencsés főszereplők. Ami abban van, minden megtörténhet, de az életben közel sem... – vélekedik Kiss Eliza, Tiszainoka polgármestere.

A besenyszögi Demény Gabriellának az Ötven szürke árnyalata és Jill Santopolo: „Két élet. Két szerelem. Egy választás.” című regénye a kedvence.

– Kicsit bátortalanul árulom el, hogy az első könyv töményen a fülledt erotikáról szól... De mi, nők, már csak ilyenek vagyunk, ez iránt érdeklődünk, még ha otthon minden rendben, akkor is – neveti el magát az ötvenes éveiben járó asszony.

Ha azt hisszük, hogy a fiatalok más típusú könyveket olvasnak, tévedünk. Erdős Barbara tiszaföldvári diáklány ugyancsak az ilyen témájú történetekre esküszik.

Aktuális kedvence Lakatos Levente Szigor sorozata. Hogy tisztább képet kapjunk a nők érdeklődéséről, megkeressük a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtárat is.

– Náray Tamás könyveit „falják” a nők, az egykori divattervező regényei azonnal meghódították a női szíveket – mondja Vona-Gődér Krisztina könyvtáros.

Fülledt erotika, életrajzok, celebvilág. Egyebek között ilyen témájú könyveket vesznek kézbe leginkább a nők. Ezt is elmesélte lapunknak a Verseghy könyvtár munkatársa, Vona-Gődér Krisztina.
Fotós: Mészáros János

– Fábián Janka történelmi ihletettségű művei is biztosan ott szerepelnek a sikerlista élén. Csakúgy, mint Szabó Magda lágy regényei, a visszaemlékezések és az életrajzok. A divatmárkát alapító Gucciról írt könyv például letehetetlen a nők szerint.

– Nora Roberts írásai örök klasszikusnak számítanak, ezt bizony az idősebb korosztály is kikölcsönzi. És hát minden olyan írás is népszerű, ami az arab világot mutatja be.

– Mit kerteljünk? Tényleg faljuk a szerelemről, a szexről és a fülledt erotikáról szóló könyveket.

A könyvtáros azonban egy furcsa adalékkal is szolgál: a gyengébb nem egyre több képviselője vesz kézbe pszichothrillert.

Szabó Péter Márk könyvtáros épp az olvasóktól visszahozott könyveket rendezi a Verseghyben.
Fotós: Mészáros János

Úgy tűnik, a hölgyek nem csak szeretni, rettegni is akarnak! Bár, ezt mi magunk sem értjük, hogy miért...

Néha csak a könyvek szereplői tudják megugrani

Vajon miért szeretjük annyira a romantikus történeteket, melyek többségét egyébként átlagnő ír átlagnőknek? Férfiak véleményére voltunk kíváncsiak.

Tóth-Horváth Gábor szexológus egy női magazinnak azt nyilatkozta, az erotikus műfaj lényege, hogy tele van meglepetésekkel, ezt imádják a nők.

– A könyvbéli pasiknak ráadásul nem büdös a lábuk, de ez álomvilág. Néha túl magas a léc, és csak a könyvben szereplők tudják megugrani azt. Az álomvilág kergetése mindig egyszerűbb, mint a valóság. Az utcákon nem kóborol sok mesebeli herceg, a könyvben viszont megvásárolhatók – magyarázta a szakember.

– Olvasni sokkal többen mernek ilyen típusú történeteket, mint megélni azokat – vélekedik az utca embere, Miklós Sándor. Szerinte nem baj, ha ilyen regényeket falnak a nők, így talán otthon is bátrabbak lesznek esténként.

Szarvák Tibor szociológus szerint sem „ciki”, ha romantikus olvasnivaló van a kézben. Lehet, hogy nem véletlenül: a nők erre vágynak, a tudatalattinak engednek ilyenkor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában