SZOLNOK

2018.03.16. 17:23

Helyére került a Mi–24-es harci helikopter Szolnokon (videó+galéria)

Megérkezett a szolnoki Auchan-nál található körforgalomba az a helikopter, mely az elkövetkezendőekben igazi látványosságként szolgál majd az arra járóknak. A Mi–24-es típusú forgószárnyas repülő hadieszközt kora délelőtt szállították új helyére.

A termete miatt is feltűnő, a Magyar Honvédség egyik legendás harci helikoptereként számon tartott gép egyrészt Szolnok katonaváros jellegét hangsúlyozza, másrészt idegenforgalmi szempontból is figyelemfelhívó jelleggel bír.

A Mi-24 Helikopteres Emlékmű helyét januárban kezdték el kialakítani, azóta vártuk, hogy a beharangozott harci gép látható legyen a csomópontban. A helikopter jellegzetes előre és oldalra dőlő harci pozícióban fogadja majd az arra elhaladókat.

A Mi-24-es típusú szovjet harci eszköz első változata 1969-ben emelkedett a levegőbe. Az első variáns, a Mi-24A gyártása 1972-ben kezdődött, ezt követően jópár verzióban készíttették, és az gépeket üzemeltető országok is végeztek rajta kisebb-nagyobb módosításokat.

Jellegzetessége azonban a testes méret, a nagy szállítókapacitás, nagysága már eleve biztosítja, hogy hatástalanított példányai kiállított eszközként is figyelemre méltóak legyenek – ahogy a szolnoki gép is.

Légibemutatókról ismerős a típus

A Mi-24-es helikopterek első példányait 1978-ban állította hadrendbe a Magyar Néphadsereg. A rendszerváltáskor a Magyar Honvédség Mi-24D és Mi-24V harci helikopterekkel rendelkezett.

A haditechnikában nem járatos olvasóknak többet mond, hogy e típust képviseli a közkedvelt, rétisas mintázatú, Csőrike névre keresztelt gép is.

A 117-es oldalszámú Mi-24-es helikopter egykor a MH. 87. Bakony Harcihelikopter Ezred állományába tartozott, majd miután 2000-ben – több harci géphez hasonlóan – dekoratív külsőt kapott, hazai és nemzetközi légi bemutatók, repülőnapok sztárjaként találkozhattunk vele. Jelenleg pedig a Szolnoki Repülőmúzeum egyik látványossága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában