FRISSÍTVE/Tiszaigar

2018.03.07. 16:09

Szikvíz-és üdítőgyártó üzemet adtak át Tiszaigaron (galéria)

Elindult a gyártósor, megkezdődött a munka az új szikvízüzemben. Szerdán tartották a kis vállalkozás átadóünnepségét.

Ujvári László

A mézfeldolgozó után ez a második üzemegység a faluban.

A délelőtti esőzés ellenére kellemes, szép időben gyülekeztek a helyiek és környékbeliek a település Petőfi Sándor utcájában. Sokan voltak kíváncsiak az API-GAR Szociális Szövetkezet új üzemére.

A megjelenteket Jónás Irén projektmenedzser köszöntötte, majd felidézte az előzményeket és ismertette a beruházás részleteit.

– A munka, az igyekezet és a kitartás meghozta gyümölcsét. Pályázati úton 60 millió forint támogatásban részesült a szociális szövetkezet, ebből valósítottuk meg szikvízüzemünket – idézte a részleteket.

Elhangzott, hogy a szövetkezet nyolc főnek ad munkát, akiket a közfoglalkoztatásból vettek át. Ketten közülük elvégezték a szikvízüzemi munkához szükséges tanfolyamot.

A megnyitást kisebb átalakítás előzte meg, a régi, használaton kívüli konyha ismét életre kelt. Több mint 16 millió forint értékben vásároltak új gépsort, a szódagép teljesítménye például ezer liter víz óránként. Az újonnan létrejött termékcsoport a Mátyás Aqua nevet kapta.

Kilométerkőnek nevezte a most átadott szikvízüzemet Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke. Meglátása szerint ez a beruházás jól mutatja, Tiszaigar és a környék mekkora utat tett meg az elmúlt években.

– A térségben megvaló­suló hasonló fejlesztések szorosan kapcsolódnak egymáshoz – húzta alá. A Tisza-tavi településeken már sajtot, tésztát, paprikát és akácmézet is előállítanak.

Dr. Hoffmann Imre helyettes államtitkár gratulált a beruházáshoz és reményét fejezte ki, hogy eredményes pályát fut majd be a kis gyártóegység. Az üzem jelentőségéről szólt Szilágyi László polgármester. Úgy fogalmazott: egy álom teljesült azzal, hogy létrejött a szikvízüzem.

A Mátyás király program keretében facsemetéket is ültettek tegnap a Tiszaigari Arborétumban. Egy Mátyás-­szobrot és -táblát is avattak volna, ám ezt a tervet az időjárás keresztülhúzta. Egy későbbi időpontban tartják meg az eseményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában