ÉPÍTŐIPAR

2018.04.16. 12:45

A Jászságban is fejtörést okoz a költségek növekedése és a kapacitáshiány

Az építőipari ágazat növekedésének hatása egyre inkább érzékelhető a Jászságban is. A kivitelező cégek kapacitáshiánya, nem kevésbé az építőipari költségek (anyagárak és munkadíjak) drasztikus emelkedése miatt az önkormányzati fejlesztések megvalósítása gyakran ütközik nehézségekbe. A költségnövekedés finanszírozása komoly fejtörést okoz a képviselő-testületeknek.

Banka Csaba

Csak ebben az évben, néhány hónap alatt legalább negyedével emelkedtek az építőipari költségek – osztotta meg tapasztalatát honlapunkkal Lukácsi György, Jászkisér polgármestere.

– Azt követően, hogy rengeteg településnek, intézménynek sikerült energetikai fejlesztésre pályázatot nyernie, nagyságrendekkel nőtt az ajtók és ablakok ára, illetve a megrendelést követően nem keveset kell várni a beépítendő anyagok érkezésére is – tette hozzá.

A polgármester elmondta, hogy az érintett cégek ki is használják az adódó lehetőségeket. A településeknek ugyanis a pályázatokban foglaltak szerint közzé kell tennie az elnyert összegeget, a vállalkozások pedig ehhez igazodva számolják ki az árakat. Legtöbbször az elnyert összeg feletti árakat határoznak meg – tájékoztatott Lukácsi György.

– Ilyen esetben két lehetőségünk van – mondta. – Az egyik, hogy próbáljuk csökkenteni a költségeket, de ez jórészt csak a műszaki tartalom szűkítésével, illetve rosszabb minőségű anyagok megrendelésével volna megoldható. Ezt az utat nem szeretnénk választani.

– A másik lehetőség pedig az, hogy kormányzati segítséget kérünk a kivitelezések megnövekedett költségeinek finanszírozásához. Nagy valószínűséggel ezt az utat kell választanunk, ha az eredeti feltételek szerint szeretnénk megvalósítani a támogatott fejlesztési beruházásokat.

Jászárokszálláson még drasztikusabb költségnövekedésről számolt be a polgármester.

Gergely Zoltán elmondta, hogy a kivitelezők vállalási díja, tehát az anyagköltség és a munkadíj együttesen 30–50 százalékkal növekedett idén.

Egy esetben már eredménytelenné nyilvánították a bölcsődebővítés kivitelezésére kiírt pályázatot az irreálisan magas költségnövekedést tartalmazó ajánlatok miatt.

A megismételt pályázatról később dönt a testület, de az idő sürget. Az eredeti árakon száz százalékban támogatott beruházást ugyanis még a nyári szünetben szeretnék megvalósítani. Ehhez viszont záros határidőn belül kivitelezőt kell találniuk.

Átirányítják az eltett pénzt

Jászárokszálláson elképzelhető, hogy a bölcsődei beruházás többletköltségét a városi büdzséből fogják fedezni. Az önkormányzat egy másik fejlesztési pályázata ugyanis nem kapott támogatást, de ahhoz már korábban elkülönítették az önerőt. A költségvetésben felszabaduló összeget így át lehet csoportosítani a bölcsőde bővítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában