KONFERENCIA

2018.04.14. 12:30

Az ipari forradalom hatásait vitatják Berényben

A világ gazdasága, a termelő cégek a közeljövőben olyan mértékű átalakuláson mennek keresztül a digitalizácó, az automatizálás hatására, amely közvetlen hatással lesz a jászsági cégekre is. Nem véletlen, hogy a Jászsági Menedzser Klub Egyesület által szervezett II. Jászsági Gazdasági és Fejlesztési Konferencián épp a digitalizáció, a képzés és a versenyképesség összefüggéseit elemzik majd.

Banka Csaba

Tájékoztatót tart dr. Rédei István és Szatmári Zoltán

Fotó: Banka Csaba

Az egyesület elnöke, dr. Rédei István és alelnöke, Szatmári Zoltán kedd délután sajtótájékoztató keretében foglalta össze a térségi vállalkozók, nagyvállalatok, önkormányzatok, intézmények, illetve nem utolsósorban a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselőinek részvételével április 20-ra tervezett tanácskozás célkitűzéseit.

Mint azt dr. Rédei István elmondta, az elmúlt évben megszervezett konferenciájuk sikeres volt. Leginkább a gazdasági fejlődéshez szükséges infrastrukturális háttér megteremtéséről ejtettek szót.

Ennek folytatásaként a cégek beruházási irányainak meghatározásához szeretnének minél több információval szolgálni a résztvevőknek.

A konferenciának ez alkalommal is az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusa ad helyet.

Előadás hangzik el a digitalizáció és az automatizáció várható üteméről, a gyártásban és a szolgáltatásban egyaránt megjelenő robotoknak a térhódításáról, valamint a duális képzés helyzetéről, jövőjéről.

Tájékoztatót tart dr. Rédei István és Szatmári Zoltán
Fotós: Banka Csaba

Fontos témaként lesz jelen, hogy a cégek átalakulásával párhuzamosan a települések milyen, úgynevezett tehetségbarát programokat, lakosságmegtartó fejlesztéseket valósítanak meg.

Az átalakulásoknak egyértelmű hatása lesz a munkaerőpiacra is. Szatmári Zoltán, aki a megyei kereskedelmi és iparkamara általános alelnökeként is részt vesz a szervezésben, hozzátette, a robotizáció térhódításával már nem a közép- vagy hosszú távú tervezéskor számolnak a cégvezetők.

Az átalakulás a küszöbön áll. A szerkezet-átalakító beruházások megtérülésétől függően – amelyben nagy szerepet játszik a munkaerő költségének alakulása – már néhány éven belül általános, kézzelfogható valóság lesz a kistérségben is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában