Jászkunság

2018.04.30. 17:26

Kötivízig: véget ért a védekezés Szolnok megyében

Péntek délután a cibakházi és a jászkiséri belvízvédelmi szakaszokon is megszüntette a készültséget a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság – tájékoztatott Laczi Zoltán, a szervezet sajtóreferense.

A Kötivízig működési területére az év eddig eltelt időszakában átlagosan 183,2 milliméter csapadék hullott, ami 58,5 milliméterrel haladja meg az első négy havi sokéves átlagértéket.

Mint emlékezetes, január­ban a szokásosnál kevesebb, február­ban és március­ban azonban a sokévi havi átlag két és félszerese esett. Az április ugyanakkor eddig kifejezetten csapadékszegénynek bizonyult, hiszen péntekig területi átlagban csupán 6,6 milliméter hullott, szemben a sokéves negyedik havi 37,1 milliméteres átlagértékkel.

Térségünkben február 6. és március 1. között, ezt követően pedig március 7-től mostanáig kellett elrendelni valamilyen fokú belvízvédelmi készültséget.

Március közepén már valamennyi védelmi szakaszon szükségessé vált a védekezés. A tavasz folyamán a legnagyobb elöntés 15 620 hektárt tett ki, a szivattyútelepek pedig összességében 86,5 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba – tudtunk meg adatokat a Kötivízigtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában