TOMAJMONOSTORA

2018.04.27. 11:30

Erzsike tartja össze a tomajmonostori közösséget

A rendszerváltozás idején saját kezébe vette a sorsát, hogy boldoguljon. Szakmai tudását már fiatalon is elismerték. Igazi közösségi embernek ismerik a faluban Kis Istvánné Erzsikét. Mint boltost régóta tisztelet és bizalom övezi a községben. Most ő irányítja a nyugdíjas-egyesületet, a település egyik legaktívabb lakosa.

Ujvári László

Munkánkat nagyon sokan segítik, a lakosság is pozitívan áll a nyugdíjas-egyesülethez – mondja Kis Istvánné Erzsike.

Fotó: Ujvári László

A fővárosban született, de Kunhegyesen nőtt fel. Házassága révén költözött Tomajmonostorára. Férjével 1965-ben kötötték össze az életüket, két fiuk pedig három unokával ajándékozta meg őket.

– Szeretek itt élni, sosem gondolkoztam azon, hogy elköltözzek­ innen – jegyezte meg Kiss Istvánné.

Tomajon a kisboltban kapott lehetőséget, ahol már egész fiatalon­ boltvezető-helyettes lett. Kétszer volt ­kiváló dolgozó, időszakosan üzletvezető is. A rendszerváltozás után választaniuk kellett: átveszik a boltot vagy más lehetőség után néznek.

Immáron huszonhét éve igazgatja a házuknál működő kisboltot. Az őket övező tisztelet és maga a vállalkozás bizonyítja hozzáér­tését.

– Örülök neki, hogy a ­helyiek bíznak bennem és kitüntetnek­ a tiszteletükkel. Tudják, hogy bármikor fordulhatnak hozzám – magyarázta az 1948-as születésű hölgy.

Az iránta tanúsított tisztelet és bizalom nem alaptalan. Három évvel ezelőtt egy grafológus elemezte Erzsike kézírását az Új Néplap hasábjain. Az eredmény őt is meglepte.

– Elképesztő. Sorról sorra igaza volt – mondta csodálkozva. A jellemzésben azonnal magára ismert.

Aktív és társasági ember, aki előszeretettel segít másokon. A településvezető felvetésére hozták létre 2008-ban a község máig egyik legaktívabb civil szervezetét.

A Tomajmonostorai Nyugdíjasok Egyesülete abból a célból jött létre, hogy összetartsa a falu idős lakóit. Sok embert ismer, így őt kérték fel a megtisztelő feladatra. 2008 őszén mintegy negyvenfős tagsággal láttak munkához.

Mint mindenhol, természetesen itt is volt egy kisebb lemorzsolódás, de tagjaik aktívak. Rendszeresen összejárnak, sokat kirándulnak és ünnepelnek.

Munkánkat nagyon sokan segítik, a lakosság is pozitívan áll a nyugdíjas-egyesülethez – mondja Kis Istvánné Erzsike.
Fotós: Ujvári László

– Három éve pályázatot nyújtottunk be az önkormányzat segítségével egy kilencszemélyes kisbuszra. Sikeresen szerepeltünk, most ezzel a busszal járunk a fellépéseinkre. Minden településen megfordulunk a környéken – mesélte Erzsike.

Az egyesület idén ünnepli tizedik születésnapját, természetesen készülnek az alkalomra. Egy-egy ilyen ünnepi rendezvényen akár százan is összejönnek.

Hogy miért csinálja? Többször kérdezték már tőle. A válasz egyszerű: szereti az embereket, jó látni, amikor egy közösségben jól érzik magukat.

Igyekszik figyelni a generációk közötti kapcsolatra is. Iskolásokkal és óvodásokkal is együttműködnek, gyereknapon például rendszerint palacsintát sütnek a legkisebbeknek.

– Munkánkat nagyon sokan­ segítik. Tapasztalata szerint a lakosság is pozitívan áll a nyugdíjas-egyesülethez, de csak az elvi támogatás terén. Nehéz aktivizálni, mozgósítani a helyieket egy-egy program, rendezvény idején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában