SZOLNOK

2018.05.04. 17:25

Tilos kutyát vinni szolnoki Rózsaparkba, de ezt sokan nem tartják be

Napi túráim kedvelt célpontja a szolnoki Rózsakert. Nyugalmas légkörében csendes örömmel szoktam nézegetni a füvén önfeledten játszadozó kicsiket. Az zavar csupán az idillben, hogy szinte nincs nap, amikor az ebek ott-tartózkodását tiltó táblák ellenére kutyák ne kóborolnának közöttük.

Sz. I.

A tiltó táblákat többen nem veszik figyelembe.

Fotó: Mészáros János

Szakember, dr. Weszely ­Ferenc állatorvos véleményét kérdeztük a kutyák és a kisgyerekek kényszerű társbérletének kockázatáról.

– A kutya­ürülék és vizelet bizony sokféle veszélyforrást jelent gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt. Összefoglaló néven zoonózisoknak­ nevezzük ezeket.

– Természetesen a földön, fűben maradt szennyeződések több napon keresztül fertőzhetnek. A bélsárban féregpeték, baktériumok maradhatnak. Oltatlan ebek, egerek és patkányok vizeletében előfordulhat a leptospira, amely a máj, a vese szövetét károsítja – mondta a főorvos.

– Ugyanakkor azt is hozzá­tehetem, hogy ez ritkán jelent valós veszélyt: a felelős állattartók rendszeresen oltatják, háromhavonta féregtelenítik kutyáikat, így megelőzhetők a fertőződések; tapasztalatom alapján saját és családjuk érdekében ezeket meg is teszik.

– Szerencsére a természet is segít, mert az eső, a napfény és a fagy elpusztítja napokon belül a kórokozókat – mondta.

A problémáról kikérdeztük a szolnoki önkormányzat véleményét­ is.

Pókász Endre szóvivő tájékoztatása szerint a közterület-­felügyelőknek a szolgálat­kiírásban feladatként határozzák meg a Rózsakert, az Angolpark és a Tiszaparti sétány folyamatos ellenőrzését.

A tiltó táblákat többen nem veszik figyelembe.
Fotós: Mészáros János

– Ezeket nappali órákban a felügyelők, éjszaka közös szolgálatban a rendőrséggel naponta visszaté­rően végzik. A felügyeletek kiterjednek a kutyasétáltatás szabályainak betartására is – mondta a szóvivő.

Elmondta még, hogy a terület­ védelme érdekében folyamatos intézkedések történnek, és a jövőben is folyamatosan és fokozottan ellenőrizni fogják a város ezen részét.

Azzal ők is egyetértettek, hogy közhasználatú zöld részeken tilos a területre állatot engedni, kivéve az erre kijelölt helyeket. Az ezt tiltó táblákat pedig önkormány­zati rendelet alapján tették ki jól láthatóan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában