INTERJÚ A TÖRVÉNYSZÉKEN

2018.05.04. 13:51

A gyilkossággal vádoltak gyakran fellebbeznek az ítélet ellen

A Szolnoki Törvényszék a napokban tartotta éves össz­bírói értekezletét, melyen dr. Gyarmathy Judit, az ­Országos Bírósági Hivatal­ elnökhelyettese és dr. Harangozó Attila, a Szegedi­ Ítélőtábla elnöke mellett ­jelen voltak a régióba tartozó törvényszékek elnökei is. Az értekezlet apropóján készítettünk interjút Kissné dr. Szabó Judittal, a Szol­noki Törvényszék elnökével.

Mészáros Géza

A hatályos jogszabályok szerint valamennyi törvényszéki elnöknek évente be kell számolnia az általa vezetett törvényszék és az annak illetékességi területén működő bíróságok bíráiból álló összbírói értekezletnek, illetve az OBH elnökének az általa vezetett törvényszék és a megye bíróságainak előző évi működéséről.

A számok mindig magukért beszélnek.

Elsőként arra voltunk kíváncsiak, hogy az elmúlt évben miként alakult a Szolnoki Törvényszék ügyforgalma?

– Megyénk bíróságaira 2017-ben összesen 41 ezer 634 ügy érkezett. Hozzávetőlegesen félezerrel több, mint az előző évben. Azonban az érkezett ügymennyiségnél csaknem ezerrel többet, 42 ezer 568-at bíráltak el, közel másfél százzal többet, mint tavaly, így a folyamatban maradt ügyek száma, 2017-hez képest csaknem félezerrel csökkent.

– Ez remek eredmény, amely által a törvényszékek országos mezőnyében a húszból az előkelő nyolcadik helyen végeztünk.

– Milyen gyorsan fejeződnek be a bírósági ügyek megyénkben?

– A megyénk járásbíróságain indult szabálysértési ügyek 97,3, a polgári perek 92,6, a gazdasági perek 79,3, míg a büntetőügyek 72,5 százaléka egy éven belül befejeződött 2017-ben.

– A Szolnoki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon indult közigazgatási perek 90,3, míg a munkaügyi perek 75,3 százalékában született döntés egy éven belül. A törvényszéken indult polgári perek 81,5, míg a büntetőügyek 77,6 százaléka fejeződött be egy év alatt.

– Sokan fellebbeznek?

– A megye járásbíróságain indult büntetőügyek 71,2, a polgári-gazdasági perek 93, a Szolnoki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon indult közigazgatási perek 94,4, míg a munkaügyi perek 83,4 százaléka első fokon jogerőre emelkedett 2017-ben.

– Ilyen arányban vették tudomásul az ügyfelek döntéseinket, ami arra utal, hogy az emberek bíznak a bíróság szakértelmében. Ugyanez mondható el a törvényszékről, mint első­fokú bíróságról, ahol a polgári-­gazdasági perek 81 százaléka fejeződött be jogerősen első fokon.

– A törvényszék mint elsőfokú bíróság a legsúlyosabb bűncselekmények, mint például emberölés, miatt indult büntetőügyeket tárgyalja. Ezekben nem egyszer a tíz évet is meghaladó vagy életfogytig tartó szabadságvesztést kényszerül kiszabni, amit a vádlottak ritkán vesznek tudomásul, a fellebbezések aránya így nem véletlenül magasabb, 65,3 százalék.

– Milyen eredményre vezettek a fellebbezések? Másodfokon is „megálltak” az elsőfokú ítéletek?

– Megyénk bíróságai hagyományosan megalapozottan ítélkeznek. A járásbíróságok fellebbezett büntetőügyeinek 56 százalékát helybenhagyta, 36 százalékát megváltoztatta és csupán 6 százalékában helyezte hatályon kívül a másodfokú bíróság.

– Polgári, illetőleg gazdasági perek esetében 54 százalékos volt a helybenhagyások, 18 százalékos a megváltoztatások és csupán 10 százalék a hatályon kívül helyezések aránya. A Szolnoki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon a közigazgatási ügyek 80 százalékában helybenhagyásra, 10 százalékában hatályon kívül helyezésre került sor.

– A munkaügyi perek pedig 77 százalékában helybenhagyással, 12 százalékában megváltoztatással ­zárultak és csupán 8 százalék volt a hatályon kívül helyezések aránya. A törvényszéken indult büntetőügyek 22 százalékát helybenhagyta, 65 százalékát megváltoztatta és mindössze 13 százalékát helyezte hatályon kívül a Szegedi Ítélőtábla.

– Polgári és gazdasági perek esetében pedig 46 százalék volt a helybenhagyások, 43 a megváltoztatások és mindössze 7 százalék a hatályon kívül helyezések aránya.

– A bíróságok kiegyensúlyozott munkájához biztosítottak a személyi feltételek?

– A megye bíróságain 2017-ben 324-en dolgoztak. Közülük 82-en bírók, 21-en bíró­sági titkárok, heten bíró­sági fogalmazók. Továbbá 15-en felsőfokú végzettségű tiszt­viselők, 16-an bírósági ügyintézők, 103-an közép­fokú iskolai végzettségű tisztviselők, 44-en írnokok és 36-an fizikai ­alkalmazottak.

– Valamennyiük­ ­magas színvonalú, fáradhatatlan munkájának köszönhetőek közösen elért eredményeink.

– Történt a közelmúltban bírósági épületfelújítás megyénkben?

– A Jászberényi Járásbíróság épülete 2017-ben az Országos Bírósági Hivatal által meg­hirdetett Wagner Gyula­ Terv és Jablonszky Ferenc Program keretében teljes körű felújításon esett át.

– Ennek során homlokzata, irodai és tárgyalótermi bútorzata megújult, valamint az épületben tartózkodók biztonságát szolgáló biztonságikamera-rendszer és új tárgyalótermi beszólítóberendezéseket építettek ki.

– A Szolnoki Törvényszék főépületében kazánfelújításra került sor, melynek köszönhetően az épület fűtését biztosító három kazán közül már évek óta működésképtelen két készülék vált ismét működőképessé.

– Az épület második emeletén pedig a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség kiköltözésével felszabaduló épületszárnyban a modern kor elvárásainak megfelelő dolgozószobákat, két kezelőirodát és egy oktatótermet alakítottak ki.

– A Jászberényi és a Mezőtúri Járásbíróság kivételével a megye valamennyi bírósági épülete felújításra szorul, a biztonságos és kiegyensúlyozott munkavégzés tárgyi feltételei azonban mindenhol adottak.

A Szolnoki Törvényszék épülete is megújulhat.
Fotós: Mészáros János

– Mikor kerül sor a Szolnoki­ Törvényszék főépületének ­régen esedékes teljes felújítására?

– A naponta ügyfelek százai által felkeresett épületben három bíróság működik: a Szolnoki Törvényszék, a Szolnoki Járásbíróság és a Szolnoki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, melyeken több mint kétszáz ember dolgozik.

– Mindhárom bíróság jelentős iratmennyiséget kezel az épületben. Huszonkét tárgyalótermében az év minden munkanapján tárgyalások zajlanak, melyekre jelentős számban az épülettel szomszédos büntetés-végrehajtási intézetből vezetőszáron kísérik át a fogva tartott vádlottakat.

– Mindez jól mutatja, hogy az épületnek mennyi elvárásnak kell nap mint nap megfelelnie, amiben nem jelentkezhet fennakadás. Ez nagy kihívássá teszi az épületfelújítást. A közelmúltban adták át az Egri Törvényszék felújított épületét.

– Egy patinás középület nyerte vissza régi fényét, és vált egyben alkalmassá arra, hogy a XXI. század elvárásainak is eleget tegyen.

– Bízom abban, hogy a közeljövőben a Szolnoki Törvényszék épülete kapcsán is hasonlóan pozitív dolgokról tudok majd beszámolni. Addig is azt gondolom, megéri várnunk.

Képzéssorozatot tartottak

– Mi volt a legnagyobb kihívás tavaly a törvényszék életében?

– A legnagyobb kihívást a polgári peres és a büntetőeljárást gyökeresen újraszabályozó, idén hatályba lépő eljárásjogi kódexek alkalmazására történő felkészülés adta.

– Ebben ­a bírák önképzését vizsgával záródó e-learning tanfolyam, illetőleg a Szegedi Ítélőtábla ­illetékességi területén ítélkező­ neves bíró előadók ­által tartott helyi képzéssorozatok segítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában