SZOLNOK

2018.05.01. 19:48

Jövőre ötvenéves jubileumát ünnepli a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus

A napokban tért haza Németországból a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus. Molnár Évával, a kórus vezetőjével az utazásról és a jövő évi jubileumról beszélgettünk.

Hutter Zsófia

Már közel harminc éve irányítja a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórust Molnár Éva karnagy.

Fotó: Illyés Csaba

– A német Confido Vocale & Camerata meghívására utaztunk Németországba – kezdte Molnár Éva, a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus karnagya.

– Két évvel ezelőtt kerestek meg minket, hogy 2018-ban hazánkba látogatnak, és dolgozzunk együtt, legyünk a partnereik. A Confido kétévente külföldre utazik különféle produkciókkal, és úgy döntöttek, idén Magyarországra jönnek.

– Ez a partnerség pedig egy közös produkciót is jelentett. A német együttes egy hetet töltött hazánkban, majd a szolnoki női kar szintén egy hetet Német­országban.

Mint azt a karnagytól megtudtuk, a német együttes Anton Bruckner d-moll mise című művével készült, ehhez kérték az együttműködést.

A közös hangversenyeken túl a szolnoki női kar magyar szerzők műveiből összeállított önálló programmal is bemutatkozhatott Németországban. Az összesen két hét alatt több magyarországi és németországi helyszínen is felléptek.

A jövőre ötvenéves jubileumát ünneplő kórust 1969 január­jában alapította a város. Egyedülállóságát az adja, hogy az első perctől hivatásos énekkarként működik, emellett az ország egyetlen hivatásos női kamarakórusa.

– Az elmúlt közel ötven évben nagyon sok helyen dolgoztunk szakmailag önálló együttesként – mondta el Molnár Éva.

– Például a művelődési háznál, de dolgoztunk a szolnoki Szigligeti Színháznál, legutóbb pedig a Szimfonikus Zenekarnál. Azonban tavaly nyáron egy nagyon nagy vágyam teljesült, július elsejétől önálló költségvetési szervként működünk.

– Fontosnak tartottam mindig is, hogy az együttes minden szempontból a saját lábára álljon.

A kórus vezetője kiemelte, ez az önállóság a jubileumi évad első nagy mérföldköve. Hiszen az ötvenedik évfordulóra egy nagyszabású, mintegy másfél éves programsorozattal készül az együttes. Azonban nemcsak a kórus ünnepel jövőre kerek évfordulót, hanem karnagyuk, Molnár Éva is, aki immáron harminc éve irányítja a munkájukat.

Már közel harminc éve irányítja a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórust Molnár Éva karnagy.
Fotós: Illyés Csaba

– Már a főiskola elvégzésekor tudtam, hogy kórus­vezetéssel szeretnék foglalkozni – mondta.

– Szerencsére elég hamar meg is érkezett a lehetőség, és azóta folyamatosan ezt csinálom, ez tölti ki a mindennapjaimat.

Természetesen voltak könnyebb és nehezebb időszakok a kórus életében, de összességében nagy büszkeséggel tölt el, hogy bármilyen is volt a helyzet, folytattuk a munkát, és egy percre sem álltunk meg.

Folyamatosan koncerteznek a következő hetekben

Május 7-én újabb állomásához ér a Hangképek összművészeti randevú rendezvénysorozat.

– Az Olasz módra címet vi­selő programban az olasz zenével, irodalommal, gasztronómiával és filmművészettel kapcsolatos produkciókat gyűjtöttük egy csokorba – emelte ki Molnár Éva.

– Szintén májusban rendezik meg a XXIX. Miskolci Nemzetközi Kamarakórus Fesztivált, míg júniusban a Semmel­weis kortárs opera hazai ősbemutatója lesz a Miskolci Bartók Plussz Operafesztiválon.

– Meg kell említeni a világhírű Kocsár Miklós zeneszerzőt is, akinek 85. születésnapja tiszteletére rendeznek majd hangversenyeket. Természetesen mi is részesei leszünk az eseménynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában