VÉLEMÉNY

2018.05.15. 18:45

A műtétre várakozás sokszor rosszabb, mint maga a műtét...

Rosszabb volt a várakozás, mint maga a műtét – foglalta össze tömören a történteket régi ismerősöm, aki térdprotézist kapott a napokban. Az utolsó hetekben menni is alig tudott, annyira fájt a lába.

Szilvási Zsuzsa

Ehhez képest röviddel az operáció után már újra tudja használni a térdét. Bár természetesen vannak még fájdalmai, azokat inkább a műtéti seb miatt érzi.

Nyilvánvaló, hogy minél többet kell várni, annál rosszabb állapotban kerül műtőasztalra a beteg, s annál kisebb a teljes gyógyulás esélye. Ideális esetben szinte azonnal sor kerülne a szükséges beavatkozásra.

Ettől azonban nem csak mi vagyunk borzasztóan messze, de a világ gazdagabb felén élők is. Még a skandináv országokban is legalább annyit vár egy páciens a műtétre, mint nálunk, de az adatok azt mutatják, hogy inkább többet.

Az utóbbi években ugyanis Magyarországon sok milliárd forintot fordítottak a várólisták csökkentésére. Jelenleg immár a negyedik ötmilliárdos program zajlik ennek érdekében.

Tudomásul kell venni, hogy mint annyi más dolog, ez is elsősorban pénz kérdése. A megfelelően felszerelt műtők rendelkezésre állnak, operáló orvosok is akadnak még elegen. Innentől kezdve finanszírozás kérdése az egész.

Minél több pénzt szánnak tehát erre a célra kormányzati szinten, annál rövidebbé válik a várakozás.

De nem árt, ha tudjuk: ahhoz, hogy el is fogyjanak ezek a listák, az Isten pénze is kevés lenne...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában