SZOLNOK

2018.05.14. 14:00

Oszlopokat tettek egy szolnoki zebrához, de azok sokszor csak útban vannak

Kis gondnak tűnik, ám annál nagyobb problémát okoz néhány oszlop Szolnokon, egy József Attila úti zebránál. Pedig a gyalogos-átkelőhelyet azért zárták le a gépjárművek elől, hogy így (is) óvják az ott élőket. 

Joó Zsuzsa

Csák Ibolya a lezárt részt mutatja.

Fotó: Csabai István

– Ezek a József Attila úti emeletes házak 1975-ben épültek. Az akkor ide költöző fiatalok és középkorúak mára hatvan-nyolcvan évesek lettek. Sokan közülük nehezen mozognak, néhányan ágyhoz kötöttek.

– Ilyen például az ugyancsak itt élő édesanyám is – mondja Csák Ibolya.

A szintén a lakótelepen élő asszonnyal a „problémás” zebrához sétálunk el, miközben a múltról és magáról mesél.

– Születésem óta mozgássérült vagyok, nehezen teszek meg pár lépést is. Jobbára autóval járok dolgozni.

– Ha kocsival mentem vagy jöttem, a jármű a zebránál jött fel a házakhoz, hogy közvetlenül a bejáratnál tudjak ki- vagy beszállni. A mentő, a betegszállító kocsi, valamint a tűzoltó is így tudta megközelíteni a 25-ös és a 27-es háztömböt.

– Mindez március óta már nem lehetséges. Nézze meg, miért – mutat a zebra szélén felállított oszlopokra, melyek a járművek útját zárja le.

– A legközelebbi parkoló körülbelül kétszáz méter. Azaz két hónapja ennyit kell(ene) hordággyal megtennie a mentősöknek baj esetén. A szekrényeket is ilyen távolságra kell(ene) elcűgölni a költözőknek.

– A tűzoltók azt mondták, vész esetén ők egyszerűen levágják ezeket a rudakat, hiszen tényleg ez a leggyorsabb és legrövidebb út a háztömbökhöz – magyarázza az asszony, aki nem véletlenül beszél feltételes módban.

A mentősök ugyanis nem cipekednek feleslegesen.

– Pár hete édesanyámat hozta haza a mentő. Mivel látta, hogy a szokásos felhajtót lezárták, a Bercsényi úttal szemben hajtott fel a széles járdára, majd jött végig rajta vészvillogóval 300 métert egészen a bejáratig.

Csák Ibolya a lezárt részt mutatja.
Fotós: Csabai István

– Nem tartjuk szerencsésnek az oszlopok kihelyezését, eltávolításukat kértük a polgármesteri hivataltól – foglalja össze több lakó kérését is Csák Ibolya.

Érdekes, hogy a „cölöpök” felszerelését éppen a József Attila út lakosai közül kezdeményezték néhányan. Nekik egyszerűen elegük lett abból, hogy nem csak a mentők, hanem a személyautók is felhajtanak a járdára esetenként.

Úgy tudni azonban, hogy oszlopkihelyezési kérésüket nem egyeztették a többi lakóval, sőt, a közös képviselővel és a Jubileum Lakásszövetkezet elnökével sem.

Mindenesetre március végén elérték céljukat, felszerelték a korlátozó eszközöket. A polgármesteri hivatal azért is volt partner e témában, mert a KRESZ tiltja az ilyetén felhajtást, a járdán közlekedő kocsik pedig szerintük jelentős balesetveszélyt jelentenek.

A hivatal ugyanakkor megérti az idősebb lakók aggályát is, ezért lakossági kérésre két gépkocsinak megfelelő megállóhelyet (nem parkolóhelyet) alakítanak ki a közelben.

A folyamat tervezéssel kezdődik, ezt követi az engedélyeztetés, majd a kivitelezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában