ABONY

2018.05.08. 06:57

Összefogással újult meg az orgona Abonyban

Megérte várni a város református templomának csaknem egy évszázados orgonájára. Mármint annak felújítására, amelynek munkái épp a közelmúltban értek véget. A lelkipásztor szerint hangszerük helyreállítását a helyiek példátlan összefogása is segítette.

Hartai Gergely

Jó volt látni, hogy a helyiek mennyire magukénak érezték a restaurálás ügyét – idézte fel a történteket Gáll Károly

Fotó: Hartai Gergely

– Az egyik istentisztelet alkalmával egyszer csak elnémult az orgonánk. Már kezdtük volna az éneket, de hiába nyomta le a kántor a billentyűket, azok némák maradtak. Az első énekünket még el tudtuk énekelni hangszerkísérettel, a másodikat viszont már nem – meséli az abonyi református templomban Gáll Károly.

A református lelkipásztor honlapunknak elmondta, hogy az említett eset még 2012-ben történt. Innentől kezdve pedig világossá vált, a gyülekezet orgonája bizony megérett a felújításra.

– Nem túl régi a hangszerünk, hiszen 1929-ben kezdték el a gyártását. 1952-ben pedig az első nagyobb felújítást végezték el rajta. Vannak azonban olyan alkatrészei, amelyek bőrből készültek.

– Ezek pedig, mint tudjuk, hamar használódnak… – mutatott az „eszközre”. A lelkipásztor abba is beavatott, hogyan is került annak idején az orgona a templomba.

– Nagyon elcsodálkoztam, amikor megtudtam, hogyan működött régen egy-egy ilyen hangszer vásárlása. Az érdeklődő elment a gyártó üzletébe, kinézte magának azt a darabot, ami a leginkább tetszik neki, és megvette.

– Mintha egy bemutatóteremben válogatott volna… – mosolyodott el. Így viszont sokszor előfordult, hogy a megvásárolt orgona nem fért be a végső helyére: a sípoknak gyakran nem volt elég a beltér. Emiatt pedig kilencven fokban meg kellett törni azokat.

– Nahát, nálunk szerencsére nem ez történt! – nyugtatott is meg mindjárt a lelkész. – Itt ugyanis akkoriban egy kis kupolát alakítottak ki a sípok fölé, megbontva ezzel a mennyezetet.

Jó volt látni, hogy a helyiek mennyire magukénak érezték a restaurálás ügyét – idézte fel a történteket Gáll Károly
Fotós: Hartai Gergely

– Ezután már szépen elfért az orgona, ráadásul a sípok feletti tér egy rendkívül különleges hangzást is ad a hangszernek – mutatott rá.

Gáll Károly elégedett a munkálatokkal, s boldog, hiszen a felújítás óriási összefogás eredménye.

– A szakminisztériumi támogatás mellett jó volt látni, hogy a helyiek mennyire magukénak érezték a restaurálás ügyét. Külön örülök annak, hogy nemcsak reformátusok, de gyülekezetünkön kívüliek is segítettek.

– S ezáltal mintegy másfél millió forinttal el is indíthattuk a munkálatokat. A siker érdekében pedig még egy koncertsorozatot is szerveztünk… – összegezte. Azt is elárulta, a többmilliós beruházás végül március közepére fejeződött be.

– Abonyban húsz-ötven fő látogatja az istentiszteleteket. Ennél azonban jóval többen tagjai a református gyülekezetnek. A templomba járó kis közösségnek pedig azt mondhatom, különösen fontos ez a hangszer – zárta mondandóját Gáll Károly.

Nagy múltú gyárban készült

A több mint nyolcszáz sípos orgonát a kor híres gyára, a Rieger cég alkotta meg. Arról is írnak a krónikák, hogy akkoriban tizenkétezer pengőt fizetett ki az egyházközség a különleges hangszerért, melybe már a szállítási költség is beletartozott.

Az orgona elhelyezésének munkálataira pedig egy napszámost is biztosított az egyház. A mostani javítások alkalmával egyébként többek közt az orgonaszekrény- és a sípok takarítását, a játszóasztal rendbetételét és a bőrözések cseréjét végezték el a szakemberek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában