JÁSZKUNSÁG

2018.05.15. 17:21

Az országos átlagnál jóval rövidebbek a szolnoki várólisták

Nemzetközi szinten is kedvezőek a várólista-adatok hazánkban – vélekednek a szakemberek. Bár a betegek számára akár a néhány napos késlekedés is idegőrlő lehet, tény, hogy az utóbbi időben jelentős mértékben csökkent a műtétekre várakozás ideje.

Szilvási Zsuzsa

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

A várólisták hosszát az egynapos sebészeti ellátások kiterjesztésével és egy megfelelő információs rendszerrel lehetne csökkenteni, amikor a beteg eldöntheti, hogy hol és mennyit vár a műtéti beavatkozásra – szól a szakmai ajánlás.

A tapasztalatok azt mutatják, megfelelő munkaszervezés, no meg a kielégítő finanszírozás is sokat lendíthet a helyzeten.

A szolnoki Hetényi Géza kórházban például tavaly egyfajta belső átszervezést hajtottak végre annak érdekében, hogy a központi műtő kapacitásait minél hatékonyabban ki tudják használni.

– A rendelkezésünkre álló keretek között mindent megteszünk annak érdekében, hogy a betegeinknek minél kevesebbet kelljen várakozniuk a különböző beavatkozásokra – mondta el dr. Maroska Anikó, a megyei kórház főigazgató-helyettese.

– Ennek is köszönhető, hogy a legtöbb területen az országos átlagnál jóval rövidebbek a várólistáink.

Ennek megfelelően míg hazai átlagban szívkatéterezés miatt átlagosan 163 napot kell várni, Szolnokon ez legfeljebb 37 nap. Szürkehályogműtétre ugyanennyit kell várni.

A Szolnoki MÁV Kórház jegyzi mozgásszervi centrumként a csípő- és térdprotézis műtétek jelentős részét. Az elmúlt években ezen a területen alakultak ki a leghosszabb várólisták.

Bár országos átlagban jelenleg is közel egyéves a várakozás, Szolnokon szinte biztos, hogy még erre az esztendőre tudnak időpontot adni, ha valaki mostanában jelentkezik.

– A várólista-csökkentési programok 2014 óta zajlanak, s ha összehasonlítjuk a kiindulási adatokat a jelenlegivel, szembetűnő a változás – emelte ki dr. Rudner Ervin főigazgató-főorvos.

– A legfrissebb adatok szerint csípőprotézis esetében 152 nap, térdprotézis-beültetésre pedig 141 nap a várakozási idő nálunk, ez pedig már nemzetközi viszonylatban is igen jónak számít.

Képünk illusztráció.
Forrás: Shutterstock

– Bár a betegek szempontjából már a néhány napos késlekedés is megterhelő lehet, nem szabad elfelejteni, sok esetben nem a kórházak tehetnek róla, hogy csúszik a tervezett műtét időpontja.

– A pácienseknek ugyanis az operáció előtt különböző vizsgálatokon kell átesniük. Ez is növelheti a várakozási időt. A felderített problémákat meg kell szüntetni a műtét előtt, így akár apróságok miatt is tolódhat az operáció időpontja.

– Az sem elhanyagolható tényező, hogy sok esetben egy meghatározott orvoshoz ragaszkodnak a páciensek, így inkább maguk döntenek úgy, hogy a hosszabb várakozást választják.

Nemzetközileg is jók az adatok

Magyarországon az adatok szerint a várólisták a többi országgal összehasonlítva nem is olyan hosszúak. Az Európai Unió OECD-tagállamai között hazánkban a második legrövidebb a várólista Olaszország után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában