NAGY NAP

2018.06.07. 11:30

Díszkard, sziréna, sorfal: ilyenek a megyei egyenruhás esküvők

Látványos menyegzőnek lehettek szemtanúi a szolnokiak a közelmúltban, amikor a helyi tűzoltó-parancsnokság egyik lánglovagja örök hűséget fogadott kedvesének. Az esküvői menetet tűzoltóautó vezette fel, ráadásként pedig az ifjú párt darus kocsival emelték a magasba. Már a szolnoki tűzoltó két évvel ezelőtti lánykérése is különlegesre sikeredett. A menyasszony lakóhelyére szirénázó tűzoltóautóval, beavatkozó védőruhában és sisakban érkezett.

Czakó Nóra

A házasságkötő teremből kilépő Cintiának és Zsoltnak a rendőr kollégák sorfalat is álltak, díszkardjukat a magasba tartva.

Fotó: Gócsa Lilla

– Ahogyan nincs két egyforma lánykérés, úgy nincs két egyforma esküvő sem. Ugyanez igaz akkor is, amikor a házasodó felek egyike vagy éppen mindkettejük tűzoltó – mondta honlapunknak Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

– Esetenként már a lánykérést is valamilyen „szakmai” elemmel szokták tarkítani a kollégák. Vagy tűzoltóautóval érkeznek szívük választottjához, vagy létrára mászva teszik fel a nagy kérdést.

– Olyan eset is előfordult azonban, amikor a hölgy kezét egy emelőkosaras tűzoltóautóból kérte meg a kreatív férjjelölt, méghozzá tízemeletes magasságban. Az esküvőkön is gyakran megjelenik egy-egy ilyen jármű.

– Van, hogy a menyasszony érkezik rajta, van, hogy a vőlegény, de olyan is előfordult már, hogy mindketten. A lánglovagok gyakran házasodnak a tűzoltók díszegyenruhájában.

– Az esküvőt követően pedig, amikor az ifjú pár kilép a templomból, vagy az anyakönyvi hivatalból, rendszerint a tűzoltó kollégák segítségével megformált „alagút” fogadja őket, ezen kell áthaladniuk.

– A tűzoltók vagy díszegyenruhában és tányérsapkában állnak egymással szemben, kardot az égbe tartva, vagy védőruhában, sisakban állnak, és bontóbaltát tartanak fel. Az újdonsült házasok ezután autóval távoznak a helyszínről, amelyet gyakran szirénázó tűzoltóautó kísér – sorolta a szokásokat a szóvivő.

Mukics Dániel hozzátette, hogy egy ilyen esküvő, vagy lánykérés sok előkészületet igényel, és természetesen parancsnoki engedélyekhez kötött. Az esetek túlnyomó többségében valamilyen tartalék tűzoltóautó és szabadnapos sofőr szokott részt venni az ilyen rendezvényeken.

Néha persze előfordul, hogy napi használatban lévő emelőkosaras autóból kéri meg egy tűzoltó a választottja kezét. Ilyen esetben a jármű használatát csak annak működési körzetében engedélyezik, azzal a feltétellel, hogy egy éles riasztás esetén azonnal meg kell szakítani a lánykérést.

A tűzoltók és tűzoltóautók fő feladata az ország mentő tűzvédelmének a biztosítása, ez pedig semmilyen esetben sem sérülhet.

A speciális járművekkel való fotózásokat, például azokat a beállított képeket, amikor a pár az emelőkosaras autó kosarában van a magasban, a laktanya udvarán szokták elkészíteni.

Mint kiderült, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon ritkák a tűzoltóesküvők. Évente körülbelül egyszer van rá példa.

Van azonban lehetőség arra, hogy civil személy ily módon kérje meg kedvese kezét, vagy arra, hogy az esküvőjén tűzoltóautó is jelen legyen, ám annak költségvonzata van.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság állománya körében viszont közkedveltek az úgynevezett rendőri esküvők, mondta honlapunknak Kovács Ágnes megyei rendőrségi sajtóreferens.

Kovács Ágnes, megyei rendőrségi sajtóreferens.
Fotó: MRFK

– Évente átlagban három kollégánk dönt úgy, hogy hivatását büszkén vállalva, rendőri díszsorfal előtt elvonulva vezeti oltár elé szerelmét. A rendőr szolgálati jegyen igényli a díszkardot vagy esetleg a szolgálati gépjárműkísérést.

– Ez utóbbi azonban már nem jellemző megyénkben. A ceremónia koreográfiája a továbbiakban a házasulandókra van bízva. A legjellemzőbb, hogy az egyenruhás rendőrök, fehér kesztyűben, magasra emelt díszkarddal tisztelegnek az ifjú párnak.

– Volt azonban már olyan esküvő is, ahol a rendőr a díszkard hegyéről vette le, majd húzta kedvese ujjára a karikagyűrűt. A kollégák térítés ellenében vehetik igénybe az eszközöket.

– A díszsorfalban álló rendőrök viszont meghívott vendégei az esküvőknek, lakodalmaknak. Civilek esküvői menet biztosításához térítés ellenében igényelhetnek szolgálati gépjárművet, fotózáshoz viszont nem – fűzte hozzá a sajtóreferens.

Bordás-Tőzsér Cintia és férje, Bordás Zsolt is a Kunhegyesi Rendőrőrsön dolgozik. Esküvőjükre, melyet tavaly tartottak, az egész őrsöt meghívták.

Sőt, még a Karcagi Rendőrkapitányság vezetője is tiszteletét tette.

Az esküvői menetet rendőrautó vezette fel, a jegygyűrűket pedig két kolléga tartotta, díszkardjuk hegyén, végig a szertartás alatt. Az ifjú párnak a munkatársak sorfalat is álltak díszegyenruhában, kardjukat a magasba tartva.

– A férjem is azon rendőrök közé tartozik, akik szeretik a hivatásukat, ezért nem is volt kérdés, hogy ilyen esküvőt szeretnénk – árulta el Cintia.

– Szerencsére a kollégák is támogattak minket ebben, így még szebbé tették a napunkat. A sorfalban még olyan rendőr is állt, aki korábban a férjem iskolatársa volt, de nem is a Kunhegyesi Rendőrőrsön dolgozik.

A házasságkötő teremből kilépő Cintiának és Zsoltnak a rendőr kollégák sorfalat is álltak, díszkardjukat a magasba tartva.
Fotó: Gócsa Lilla

– De olyan egykori munkatársak is vállalták a részvételt, akikkel megmaradt a jó kapcsolat. Úgy érzem, hogy minket leginkább egy ilyen típusú esküvő jellemzett. Számunkra így volt teljes ez a nap, ezért ha újrakezdeném, sem lenne másképp.

– Szerintem az esküvőnket igazán különlegessé tette a tizenhárom kolléga, akik szuperül helytálltak, és az a két munkatárs, akik rendőrautóval vezették fel az esküvői menetet.

– Ugyanez elmondható azonban az egész násznépről is, hogy ilyen sokan megtiszteltek bennünket – tette hozzá Cintia.

A szolnoki Kiróné Deli Anna két évvel ezelőtt fogadott örök hűséget katona férjének, Lászlónak. A fiatal ara honvédségi terepjáróval érkezett a házasságkötő teremhez, de a jármű az esküvői fotózásnál is jó szolgálatot tett.

Az ifjú házasoknak hat egyenruhás katona állt sorfalat, díszkarddal a kezükben. A kollégák az esküvői menetet is végigkísérték a lagzi helyszínéig.

Anna és László a honvédségi terepjáróval és a katonatársak egy csoportjával.
Fotó: Sebők Tünde

– A férjem édesapja és a húga is katona. Erre épül a családjuk, és mióta együtt vagyunk, a mi életünket is nagyban befolyásolja a honvédség. Így nem is akartunk szokványos esküvőt – mondta Anna.

– Nekem csodálatos élmény volt és hatalmas megtiszteltetés is. Emlékezetesebb volt, mint amilyen egy hagyományos esküvő lett volna. Még a honvédség vezérkari főnöke is tudott az esküvőnkről és kért is rólunk fényképet.

Szirénaszóval kedveskednek

A megye mentődolgozói körében az a szokás, hogy ha az egyik kollégájuk megnősül vagy férjhez megy, szirénaszóval kedveskednek neki. Különösen, ha női munkatársról van szó, tudtuk meg Kardos József megyei vezető mentőtiszttől.

Az elmúlt években is tartottak egy-két ilyen mentős esküvőt a megyeszékhelyen.

– A házasságkötő teremből vagy a templomból kilépő ifjú párt az odakint várakozó mentőautó vagy mentőautók szirénaszóval fogadják. Így köszöntik őket. Ennél nagyobb felhajtást nem szoktunk rendezni.

– Például nem visszük végig a városon a friss házasokat szirénázó mentőautóval, az ugyanis komolytalanná tenné az egész ünnepséget. Nem szirénázunk azonban mindenki tiszteletére, csak aki igényli.

– Az arák a legtöbb esetben tudnak róla, így nem éri őket váratlanul. Előfordul azonban, hogy teljesen titokban zajlik a szervezés, így kellemes meglepetésben lehet részük – fejtette ki Kardos József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában