KISKERT

2018.06.16. 06:52

Két többszörös győztes: tőlük még virágosabb Kisújszállás

Sokan szívesen szépítik közvetlen és tágabb környezetüket, valóságos kis oázisokat létrehozva, melyek segítik az aktív és passzív kikapcsolódásukat is. Ezért is gondolta úgy az önkormányzat, hogy azoknak, akik ilyen szeretettel ekkora értéket hoznak létre, mindenképpen el kell ismerni a hobbijukat, munkájukat.

Daróczi Erzsébet

Fotó: Daróczi Erzsébet

Így most hatodik alkalommal hirdették meg a „Virágos Kisújszállásért” versenyt „A Virágos Magyarországért” mozgalom keretében. A díjátadó szeptemberben lesz, nevezni péntek délutánig lehetett. Két többszörös győztesnél jártunk.

– A benzinkút mögötti, bittnerfalui lakótelepre több mint harminc éve költöztünk – mondja Kovács Jánosné. – A sarki házunknak előnye is van, hiszen így van elő- és hátsó kertem, oldalt is tudok virágosítani, és a benzinkút mögötti kis erdőt is birtokba vettem. A fák öntözésén túl egy kis kertet is kialakítottam a házunk előtti részen.

– Van ott gyógynövény, számtalan virág. Mára oda jutottunk, hogy a szomszédaim előtti részt is nyírjuk az erdőben, s egy sátort is felállítottunk, s hétvégenként ott piknikezünk – folytatja Esztike, aki nyugdíjazásáig az Illéssy Sándor iskolában dolgozott szakoktatóként.

– A kertembe elsősorban évelő növényeket ültetek, de vannak egynyáriak is. A hátsó kertben kis tavat is kialakítottam, vannak benne halak, békák és tavirózsa is. A teraszra kiülve szívesen hallgatom a víz csobogását, megnyugtat. A szemközti erdőben tettünk ki a férjemmel madáritatót is, ahol már vadkacsa is megjelent.

– A legnagyobb meglepetés azonban akkor ért, amikor egy reggel mentem ki locsolni az erdőbe a virágokat, s egy kerékpáros turistát láttam meg. A férfi az erdőben ülve főzőcskézett épp. Úgy gondolta, továbbindulás előtt megpihen egy kicsit, majd összepakolt és továbbkerekezett – idézi Kovácsné Esztike, aki az erdő fái alatt most is több, féltve babusgatott különleges növényt ültetett, a házuk előtti örökzöldeket pedig formára nyírja. Van itt sündisznó, szarvas, páva és virágkosár is.

Kovács Jánosné az ajándékkosár formára nyírt sövényét alakítja
Fotó: Daróczi Erzsébet

– Az Ollókezű Edward című film úgy elvarázsolt, mint egy gyereket. Előttem a példa. Amikor egyszer nem sikerült időben lenyírni a sövényt és megnőtt, akkor gondoltam, mi lenne, ha hajlítgatnám, tekergetném a megnőtt ágakat. Így jöttek az első állatok, azóta különbözőket alakítok ki, így lett a pávának tolla, a kosárkának füle – magyarázza Esztike.

A bittnerfalui részen sokan követik a Kovács család példáját. Pár utcával arrébb, Molnár Tamásné kertjében és háza előtt is gyönyörűen pompázó leánderek, rózsák, muskátlik, petúniák, portulácskák és számtalan egynyári növény díszlik most is.

– Tizenöt év munkája van ebben a gyönyörű kertben. Amikor ide költöztünk, csak három tuja volt – árulja el

Zsóka.

Molnár Tamásné kertjében is csodás virágok pompáznak
Fotó: Daróczi Erzsébet

– Ma reggel is négykor keltem és majdnem három óra alatt nyírtam meg a trombitafolyondáromat. Én ebben örömömet látom, jól kidolgozom magam a kertben, majd kiülök a teraszra és csodálom a színpompás virágokat. Nekem ez a hobbim. A szembe szomszédomat is megfertőztem már. Amilyen virágból nekem sok van, azt adom neki, és ő szívesen elülteti. Konyhakertem nincs, de fűszernövényeket ültetek, mert azt használom a főzéshez – árulja el Zsóka.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában