JÁSZKUNSÁG

2018.06.07. 14:00

„Lesz egy krumpli meg egy pizza!”: a vendéglátósok ősi ellenségei

Ahogy elérkezik a nyár, eljön a strandbüfék ideje is. Az ott dolgozó vendéglátósok sok mindent láttak már, mindenkinek van olyan emléke, amit sokáig emleget még. Egyesek a fejükben őrzik, mások az ajtófélfán.

Hutter Zsófia

Különféle innivalókat, pizzát és hamburgert is keresnek a strandolók. Az viszont már más kérdés, hogy ezt milyen stílusban teszik. Illusztrációfotó.

Forrás: Shutterstock

– Lesz egy krumpli. Se köszönés, se kérés. És ez sajnos mindennapos – kezdte az egyik szolnoki strandbüfé tulajdonosa.

– Hiába próbálunk utalni rá, hogy esetleg tiszteljenek meg minket legalább egy hellóval, az esetek nagy részében nem értik a célzásokat. Az elszólásokról meg ne is beszéljünk.

„Gyrostál helyett gyorstálat kérnek, a roston csirke helyett rostos csirkét. De a kirántott hús is rendszeresen előfordul a megrendelt ételek között.”

– Annyi van, hogy az ajtófélfára írjuk őket – teszi hozzá nevetve.

Szerencsére azért pozitív példák is vannak.

– Van olyan, hogy egy vendég csak rácsap a pultra, és megkérdezi: hamburger van? – meséli a büfében dolgozó hölgy.

– Természetesen ez a visszajáró vendégeink sajátja, mert ők ismernek minket és ezért teszik fel az Üvegtigris című film jól ismert kérdését – mondja.

– Sok a rendszeres vendégünk, így mindig van valami emlékezetes. Közös viccelődések, jó hangulatú beszélgetések, annyi minden történik velünk, hogy több konkrétumot nem is tudok kiemelni – nevet.

De nem csak a megyeszékhelyen, hanem a Tisza-tó körül is működik számos szabadvizű strand és fürdő. Az ott található büfékben tavasztól őszig zajlik az élet, így nem ritka, hogy érdekes történetek helyszínéül szolgálnak.

Egy honlapunknak nyilatkozó férfi több büfét és vendéglátóhelyet üzemeltet a Tisza-tó körüli településeken. Körülbelül öt évvel ezelőtt, egy esős, borongós nyári délután ő maga állt a pultban.

Egyszer csak idős házaspár húzódott be a büfébe az eső elől menekülve.

– Lehet fagyit kapni? – kérdezték tőlem.

– Természetesen lehetett. Akkor jött a meglepetés, amikor a rendelésük elhangzott: hatvankét gombócot kérünk – mesélte a férfi.

– Azt hittem viccelnek – idézi fel a történteket.

– Mint kiderült, egy nyugdíjasklub úgy döntött, körbetekerik a tavat, de az időjárás-előrejelzést nem nézték meg.

– Elindultak, és eláztak. Viszont, ha már így alakult, úgy döntöttek, esznek egy jó fagyit. Egyik percről a másikra több mint harminc nyugdíjas érkezett – tette hozzá nevetve.

Különféle innivalókat, pizzát és hamburgert is keresnek a strandolók. Az viszont már más kérdés, hogy ezt milyen stílusban teszik. Illusztrációfotó.
Fotó: Shutterstock

Az alkohol is gondot okozhat

– Pár éve, egy forró nyári napon egy fiatal srácokból álló csapat jött a büfébe, enyhén illuminált állapotban – kezdte történetét a tizennyolc éves Viki.

– A legerősebb rövid italból kértek, mert születésnapot ünnepeltek – mesélte a lány, aki már harmadik szezonjára készül az egyik tiszafüredi büfében.

– Hiába szóltam, hogy melegben gyorsabban hat az alkohol.

Mint kiderült, a lánynak lett igaza. Nem telt el húsz perc, a társaság arccal a fűben, egymás hegyén-hátán aludta álmát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában